8.050 este venitul minim pe care trebuie să-l realizeze cei care vor obţine venituri din activităţi independente în anul 2012, conform normelor aprobate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. Anul trecut cea mai mică normă de venit a fost de 7.200 de lei.
Cea mai mare normă de venit este de 11.400 de lei pentru cei care obţin venituri din transporturile cu taxi pentru marfă şi persoane. Urmează serviciile de tinichigerie, vopsitorie, electricitate şi spălătorie auto, de 11.350 de lei. Persoanele care fabrică produse lactate vor avea şi ele o normă de venit de 11.300 de lei, iar dulgherii şi tâmplarii de 11.000 de lei. Impozitul pe care trebuie să-l plătească aceşti contribuabili este de 16% din norma anuală de venit.
Cui nu-i convine să fie impus la normă de venit are posibilitatea de a opta pentru impunerea în sistem real. „Este necesar să li se dea contribuabililor posibilitatea de a lua cunoştinţă de nivelul acestor norme pentru a opta, dacă este cazul, pentru impunerea în sistem real pentru anul 2012”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene.
Norme sau sistem real
Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea şi depunerea declaraţiei de venit estimat la organul fiscal competent până la 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate şi în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal. „Această opţiune este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi”, a precizat Ioan Mihaiu.
Opţiunea se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă, dacă contribuabilul nu solicită determinarea venitului net anual pe bază de norme de venit prin completarea şi depunerea declaraţiei de venit estimat la organul fiscal competent până la 31 ianuarie inclusiv.
„Normele stabilite, pot fi consultate la Administraţiile Finanţelor Publice teritoriale precum şi la sediul DGFP Bihor – afişier etaj III sau camera 303”, a arătat directorul Fiscului bihorean.
Coeficienţi de corecţie
Normele de venit stabilite pentru anul 2012 se diminuează cu 60% pentru contribuabilii care au şi calitate de salariat în baza unui contract de munca, de 8 ore pe zi, pe perioada pentru care dovedesc cu acte acestă situaţie. În cazul femeilor care depăşeasc vârsta de 55 de ani şi a bărbaţilor care trec de 60 de ani coeficientul de corecţie este de 25%.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!