La ţiteră se cântă ținând-o pe genunchi sau pe masă. Instrumentul a dispărut aproape complet din muzica populară românească, dar este încă foarte răspândit în Ungaria și Bulgaria.
Toţuşi, Bihorul organizează un festival dedicat muzicii la ţiteră. Scopul unui astfel de eveniment este acela de a face cunoscut acest instrument. Instrumentul era utilizat de Eschil la spectacolele tragice din Grecia Antică. Bertalan Atilla e singurul bihorean care construieşte ţitere.
La ediția a V-a a festivalului de țiteră ,,Húrnyűvő”, Temfli Ádám coordonatorul Grupului Tücsök, s-a prezentat cu cea mai mare țiteră din lume, construită chiar de el. Ţitera a fost construită în urmă cu 5 ani şi are 145 de corzi. Dimensiunile ei sunt atât de impresionante încât e nevoie de patru persoane care să interpreteze, simultan, la același instrument.
Temfli Ádám a declarat pentru newsbihor că „Viitorul țiterei depinde de promovarea de care se va bucură sau nu acest instrument. Din fericire știu că străini din Spania, Franța sau Italia, indiferent dacă sunt muzicieni sau nu, au cumpărat din România un număr important de țitere.
Așadar, cred că țitera va avea un viitor luminos. Ţitera este un instrument la care se poate învăța cu ușurință să cânţi”. Însuşi Temfli Adam a învăţat singur să cânte la ţiteră. Jb-V.B.
La ţitera lui Temfli Adam trebuie să interpreteze simultan patru persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!