Puțin după ora 20:00, carele cu flori parcate în Piața Unirii au trecut în plan secundar. Întreaga atenție a fost captată de prestația Budapest Gypsy Symphony Orchestra.
https://www.youtube.com/watch?v=dEpttcH4PA0&feature=youtu.be
Cunoscută și sub denumirea de Orchestra celor 100 de viori, aceasta a încântat publicul prezent în Piața Unirii cu un repertoriu de creații clasice inspirate din folclorul țigănesc, dar și piese clasice precum „William Tell Overture” de Gioacchino Rossini, „Dans ungar nr. 5″ și „Dans ungar nr.1″ de Johannes Brahms, „Palotás” de Ferenc Erkel, „Csárdás” de Vittorio Monti, „Die Fledermaus Overture” și „Tritsch-Tratsch-Polka” de Johann Strauss II, „Ciocârlia” de George Enescu, precum și muzică tradițională la țambal („Cimbalom s themes”).
100 de viori și tot atâția muzicieni, îmbrăcați în costume populare, fără nicio partitură, au îmbinat armonios moștenirea țiganilor cu rigoarea marilor clasici. Ba mai mult, cel mai mare ,,taraf simfonic țigănesc” din lume, cu sprijinul reputatului dirijor Liviu Buțiu, a pus în scenă piese tradiționale românești.
Orădeni pe scenă
,,Prezența celor 100 de muzicieni aici este un moment unic pentru Oradea, dar și pentru noi, locuitorii ai acestei urbe. Nu pot decât să apreciez faptul că s-au străduit să cânte piese românești (Balada, Ciocârlia) și să realizăm împreună un moment tradițional din zona noastră, pe care l-am orchestrat și l-am dirijat în cele din urmă. Mulțumim acestei orchestre pentru oportunitatea și colaborarea pe care am avut-o acum seara, în scenă. Mulțumim Primăriei Municipiului Oradea și Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) că au dat ocazia acestei orchestre să fie prezente aici, iar nouă, prilejul de a colabora cu membrii ei. Iată că, așa cum am spus și pe scenă, muzica și cultura nu au granițe”, a declarat violonistul și dirijorul Liviu Buțiu, cel care a orchestrat câteva dintre piesele din spectacol.
Și rapsodul Varga Carol, supranumit Zbiciu, s-a arătat încântat de colaborarea cu orchestra din Budapesta. Acompaniat de o parte a orchestrei, Zbiciu a susținut un moment inedit în cadrul spectacolului.
,,Mă bucur nespus de mult că am cântat împreună cu colegii din Budapesta și sper să mai repetăm astfel de momente. Nu cred că le-a fost ușor să cânte cu noi. De altfel, la repetiții, ne-au și mărturisit asta”, a dezvăluit Zbiciu.
Orchestră creată în jurul unei povești
Că muzica este o formă excelentă de a petrece o seară agreabilă alături de Budapest Gypsy Symphony Orchestra au demonstrat și președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, viceprimarul Florin Birta, primarul din Debrețin, László Papp, profesorul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, episcopul romano-catolic Böcskei László, precum și invitaţii din partea autorităţilor din Debrețin, care au urmărit din rândul întâi cel mai viu concert de muzică clasică.
Spectacolul ,,100 de viori” a fost organizat de Primăria Oradea și APTOR în cadrul ediției 2018 a Carnavalului Florilor.
Budapesta Gypsy Symphony Orchestra a avut ca punct de pornire înmormântarea lui Sandor Jaroka, un cunoscut instrumentist și șef de orchestră. În urmă cu aproximativ 30 de ani, decesul acestuia a reunit comunitatea muzicienilor, care au venit cu instrumentele pentru a-și lua rămas bun de la liderul lor spiritual. Tristețea evenimentului a dat naștere orchestrei care de-a lungul vremii a fost prezentă pe cele mai mari scene ale lumii.
[related-post post_id=”2096575″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!