Din vară, locuitorii comunei Sânmartin vor avea rețele de gaz. Primăria a accesat o finanțare nerambursabilă de 88 de milioane de lei pentru una dintre cele mai importante investiții din comună.
„Valoarea proiectului este echivalentul veniturilor proprii ale Primăriei comunei Sânmartin pe șapte ani”, a specificat primarul Cristian Laza.
Acesta a semnat miercuri, 22 martie 2023, contractul de execuție a lucrărilor de gaz pentru cel mai mare proiect pe care l-a accesat unitatea administrativ teritorială.
„Este un proiect așteptat de noi, de sânmartineni, de vreo 30 de ani. Iată însă că a sosit momentul fericit în care am finalizat licitațiile și, în perioada imediat următoare, vom putea să demarăm execuția propriu-zisă a lucrărilor”, a declarat primarul comunei, Cristian Laza.
Fault politic
Primarul Laza a evidențiat că atragerea finanțării nerambursabile nu a fost simplă, întrucât, susține el, comuna a pierdut injust, pe chestiuni politice, oportunitatea de a-și finanța lucrările din fonduri europene prin programul POIM. Aceasta pentru că, a mai arătat Laza, Primăria Sânmartin a depus inițial cererea de finanțare prin acest program, dar nu a fost scoasă de la finanțare.
„Atunci, autoritatea de management de la POIM, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, sub conducerea ministrului de tristă amintire Vîlceanu (Dan Vîlceanu – PNL – n.r.), a considerat că Lazuri de Beiuș, de exemplu, are o eligibilitate mai bună decât comuna Sânmartin. Am fost respinși de la finanțare pe nedrept, deși aveam toate argumentele din lume. Aveam în comuna Sânmartin peste 1.800 de firme, toate comunele care au fost aprobate la finanțare pe POIM din toată țara împreună nu aveau atâtea firme câte avem noi în comună”, a spus Cristian Laza.
O altă comună prezentată ca exemplu de Laza a fost Lazuri de Beiuș ce s-a asociat cu Rieni, Buntești, Pietroasa ori Drăgănești.
[eadvert]
El consideră că numărul firmelor existente în comună era un criteriu important de eligibilitate pentru a vedea cui se adresează, cât este de fezabil acest proiect, iar pentru a primi punctajul necesar multe comune ce au depus cereri de finanțare s-au asociat.
„Aveam racorduri, doar noi, comuna Sânmartin, peste 4.000, cu semnăturile cetățenilor care-și asumau introducerea gazului”, a spus Laza.
„PNL a confiscat fondurile europene”, a afirmat primarul PSD, acuzând că 80% din comunele care au câștigat proiectul prin POIM sunt conduse de membri PNL.
Laza a mai spus că șansa de a câștiga finanțare, de data aceasta prin programul Anghel Saligny, le-a fost oferită de Marcel Ciolacu, președintele PSD, care, afirmă el, „a văzut nedreptatea făcută comunei Sânmartin” și a militat în coaliția de guvernare pentru asigurarea finanțării.
Cristian Laza este convins că scoaterea comunei Sânmartin de la finanțare a fost orchestrată de PNL Bihor.
„Sigur Vîlceanu nu a făcut aceste lucruri fără complicitatea PNL Bihor. Nu știa Vîlceanu din București de Lazuri de Beiuș sau de Drăgănești, unde este un singur ABC în centrul satului. Cred că lucrurile au fost mai complexe”, este de părere primarul PSD-ist.
Întrebat de jurnaliști dacă Ilie Bolojan, șeful PNL Bihor, este vinovat de acest fapt, Cristian Laza a asigurat că are o relație „civilizată” cu liderul PNL Bihor și crede că „în PNL Bihor este o conducere colectivă”.
La acea vreme (în februarie 2022), primarul Laza a contestat rezultatele la Curtea de Apel București și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. După ce comuna a obținut finanțarea prin programul Anghel Saligny și-a retras plângerile.
Totodată, Cristian Laza a lăudat profesionalismul actualului ministrul al Fondurilor Europene – Marcel Boloș, afirmând că, de când instituția este condusă de acesta, „lucrurile s-au schimbat fundamental și există un cu totul și cu totul un alt aer de profesionalism în minister”.
Racorduri „inteligente”
În final, conducerea Primăriei Sânmartin este mulțumită că a reușit să atragă fondurile necesare introducerii rețelelor de gaz în comună. Câștigătorii licitației au fost desemnați (o asociere de firme condusă de Gavella, din care fac parte Safit Inst – proiectant, Distrigaz Vest Construcții și Distrigaz Vest – celălalt partener din asocierea câștigătoare), iar contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat, miercuri, în fața jurnaliștilor. La licitație a participat și o altă firmă.
În total, Primăria Sânmartin va realiza 128 de kilometri de rețele și 4.080 de racorduri „inteligente”.
„Este vorba de contoare digitale care pot fi citite de la distanță, la persoane fizice. Practic, nu există riscul de a «fenta» consumul”, a explicat primarul Laza.
Totodată, Primăria va racorda la gaz, din fonduri proprii, și cele 12 unități de învățământ din comună. Unitățile medicale și cele aproximativ 1.800 de firme din comună se vor putea racorda la gaz din buget propriu – a mai explicat edilul șef.
Primăria Sânmartin a anunțat că a licitat și distribuția și exploatarea rețelei de gaz pentru următorii 49 de ani, iar contractul pentru această licitație a fost câștigat tot de Distrigaz Vest.
„A fost o muncă titanică în spate. Colegii mei au lucrat mult pentru el. Fără exagerare, cred că au fost două camionete de documente”, a precizat Laza, care a profitat de ocazie să le mulțumească tuturor angajaților și colaboratorilor Primăriei care au muncit la acest proiect.
El a spus că la execuția lucrărilor va începe la sfârșitul lunii iunie, iar primele conducte vor apărea din iunie – iulie.
„Avem patru luni pentru avize și obținerea proiectului tehnic. Dar, din promisiunile domnului proiectant, cred că vom termina în două luni și jumătate sau trei luni și 24 de luni pentru finalizarea execuției”, a mai spus Laza.
Trimite articolul
XPropunere pentru dl. Laza
Sa candideze la primaria Oradea anul viitor! Are votul meu si sigur ar primi multe voturi! Trebuie sa scapam de circarii si banditii care conduc orasul!
Aloo Nojoridu!!! luati notie