O firmă din Austria va investi 5 milioane de euro în ferma în care vor creşte 5.000 de bizoni. Primăria Salonta a concesionat 2.000 de ha de păşune în acest scop.Investiţia a început deja şi se va derula păe o perioadă de 5 ani. „Efectul acestei investiţii este dezvoltarea zonei în cercuri concentrice a zonei, serviciile se vor dezvolta în zonă. De exemplu, o firmă de confecţii metalice a primit comandă pentru sute de metri de gard necesari ţarcului în care vor creşte bizonii. Au fost salvate astfel 15 locuri de muncă.
Noi nu putem să influenţăm investitorul cu cine să lucreze, dar sugestia noastră a fost , pe cât posibil să apeleze la parteneriate cu firmele din zonă.Nu putem neglija nici partea turistică, faptul că în paralel cu ferma se va dezvolta şi turismul la graniţă, Aceasta fiindcă investitorii doresc să dezvolte şi o parte de safari. Va fi necesară şi calea ferată pentru a exporta carnea de bizon, o delicatesă, în Franţa şi Belgia acolo unde este extrem de apreciată. Au promis că vor face şi un abator, un centru de echitaţie şi o grădină zoologică cu anumale domestice pentru copii”, a spus primarul Torok Laszlo.
Ferma de bizoni care începe să prindă contur la Salonta este cea mai mare din Europa. Afacerea cu iz uşor exotic nu îi va avea ca beneficiari doar pe amatorii acestei delicate, consumatorii de carne de bizon din Franţa şi Germania. Beneficiarii direcţi ai investiţiei vor fi chiar localnici din zonă, dar şi societăţile care au ca obiect de activitate serviciile. Primarul Salontei a dat exemplu concret firma de confecţii metalice a unui salontan care nu mai avea comenzi şi trebuia să renunţe la 15 oameni. „În urma investiţiei la ferma de bizoni, firma de cosntrucţii metalice a primit comenzi pentru câteva sute de metri de gard şi a salvat posturile oamenilor”, a spus Torok Laszlo. Investitorul austriac a început să cumpere terenuri în zonă pentru a-şi extinde afacerea, după ce Primăria i-a concesionat 2.000 mp de păşune.
Vor face safari
În cadrul investiţiei care se va derula pe parcursul a trei-patru ani se va dezvolta şi o latură turistică, ţintele acestui proiect fiind chiar turiştii din zona transfrontalieră. „Investitorul intenţionează să pună bazele unui safari, care ar putea fi vizitat de turişti cu ajutorul unui trenuleţ”, a adăugat primarul. În cadrul fermei va funcţiona şi o grădină zoologică cu animale domestice, astfel încât copii din oraş să se familiarizeze cu animalele dincolo de manuale sau de imaginea lor de pe internet. „Am fost atraşi de această idee, deoarece îndepărtarea copiilor de natură, de ceea ce înseamnă mediul natural al animalelor, este tot mai evidentă şi are consecinţe din ce în ce mai clare, una fiind aceea că nu mai socializăm”, a precizat şeful Primăriei Salonta. Fiindcă investitorul este mare iubitor de cai, pe lângă fermă se va dezvolta şi un centru de echitaţie. Acolo, elevii din Salonta vor putea să ia lecţii gratuite de călărie. În Bihor funcţionează deja o fermă de bizoni, la Şinteu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!