Invitaţi de marcă şi în acest an, la ceea ce tenorul Alexandru Badea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să fie „o întâlnire a creierelor”. Ediția din acest an a Festivalului European Music Open își deschide porțile marți, la Muzeul Țării Crișurilor, cu vernisajul expoziției „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 –2017”. Ion Grigorescu este cunoscut ca fotograf, artist de performance, autor de film şi artă video, dar mai puţin ca pictor, deși ,,este artistul român care a contribuit cel mai mult la transformarea picturii, dintr-o practică tradiţională, într-un mijloc artistic conceptual”, spune istoricul și criticul de artă, directorul Muzeului de Artă Recentă, Erwin Kessler, curatorul expoziţiei. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 28 august 2018. Evenimentul este şi unul editorial, cu acest prilej fiind prezentat şi primul catalog de raisonné dedicat unui artist român în viață. Volumul cu 700 de ilustraţii şi care se întinde pe parcursul a peste 500 de pagini evocă procedurile de performanță ale lui Ion Grigorescu.
A scăpat dintr-un atentat
Pe 20 iunie, de la ora 18:00, la Restaurantul BastiOr din Cetatea Oradea, orădenii se vor putea întâlni cu scriitorul româno-canadian Călin-Andrei Mihăilescu, care îşi va lansa trei cărţi în cadrul evenimentului iniţiat şi coordonat din punct de vedere artistic de tenorul Alexandru Badea.
Călin-Andrei Mihăilescu este scriitor şi profesor la University of Western Ontario din London, Canada. A emigrat acolo deoarece a simţit că este singurul loc care îi permite să se reinventeze aşa cum şi-a dorit. Acolo a scăpat de crispări şi provincialisme şi a regăsit normalitatea, a scăpat de teama de Securitate, dar şi de ceea ce numea într-un interviu un „atentat de avertisment”. Se întâmpla în 1988, la Toronto: frânele maşinii i-au fost tăiate de profesionişti. Atentatul a fost urmare a emisiunilor pe care Călin-Andrei Mihăilescu le-a avut la microfonul BBC, respectiv la Europa Liberă, emisiuni de analiză. În diverse epoci ale vieţii sale, autorul a fost sau este dependent de aforism. Călin-Andrei Mihăilescu este pentru a doua oară invitat în cadrul Festivalului European Music Open. El va prezenta volumul de proză scurtă intitulat AFKA, apărut la Tracus Arte în 2018, dar şi un volum de poezie pe care l-a îngrijit Ion Stratan, „Criminalii şi Crinii”, ultima antologie de autor a acestui important poet (apărută la Tracus Arte în această primăvară) – şi volumul al patrulea al Atlasului Lingvistic al Crişanei, apărut la Editura Academiei – 2018, operă majoră a lingvistului Dorin Uriţescu.
Pe 21 iunie e programat recitalul extraordinar „Wagner vs. Bruckner”. Evenimentul începe la ora 19:00, la Catedrala Romano-Catolică, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Invitat de onoare este Shuya Okatsu, care va evolua la pupitrul Orchestrei și al Corului Filarmonicii de Stat din Oradea. Placido Domingo, Mirella Freni, Sheryl Milnes, Eva Marton, René Kollo, Francisco Araisa, Ingvar Wixell, Seiji Ozawa, Dennis Russel Davies – sunt doar câțiva dintre artiștii renumiți care au colaborat cu dirijorul japonez Shuya Okatsu.
Pentru prima dată, partener în festival este Episcopia Greco-Catolică. La Catedrala Greco-Catolică, pe 22 iunie, va evolua într-un recital extraordinar „The Sound of Musical”, Corul de Copii Radio. Va fi prezentat un program alcătuit din cele mai cunoscute și îndrăgite melodii de musical, iar intrarea este liberă.
Trei frați, două dinastii, o pasiune
Este vorba despre fraţii Castro Romero.
Tot pe 22 iunie, dar la Teatrul „Regina Maria”, e programat un spectacol de flamenco. La prima lor apariţie în România, frații Rosario, Ricardo și José Castro Romero, propun o incursiune în lumea flamenco-ului, a dansului contemporan și a teatrului, care abordează tema căutării de sine. O zi mai târziu, unul dintre cei mai importanţi baritoni ai momentului, George Petean, este invitatul realizatorului Cătălin Ștefănescu la Colocviul care va avea loc pe scena Teatrului „Regina Maria”. Mult așteptata întâlnire va fi transmisă ulterior pe postul național de televiziune, în cadrul emisiunii Garantat 100%. Tot pe 23 iunie, la Sinagoga Neologă Sion e seară de jazz. Va fi un spectacol-eveniment oferit de Harri Stojka, unul dintre cei mai importanți muzicieni de jazz din Europa.
Madrigal, brand de ţară
Cea de-a III-a ediţie a European Music Open se încheie duminică, 24 iunie, pe acordurile Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul va avea loc pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea, de la ora 19:00.
Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Cu un palmares impresionant de lucrări corale interpretate, în anul aniversar Madrigal 55, celebrul cor își propune să încânte publicul orădean cu un repertoriu inedit, alcătuit din lucrări variate din punct de vedere stilistic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!