Panourile solare, cunoscute și sub denumirea de panouri fotovoltaice (PV), captează energia solară și o transformă în energie electrică pe care o puteți utiliza în locuința dumneavoastră. Prin instalarea de panouri fotovoltaice sau solare, puteți genera propria energie electrică regenerabilă. Beneficiile acestei investiții includ:
[eadvert]
● Reduceți facturile de electricitate
● educeți amprenta de carbon
● Economisiți prin energia suplimentară pe care o generați
Cum funcționează panourile solare?
Un panou solar fotovoltaic este format din mai multe celule realizate din straturi de material semiconductor, cel mai adesea siliciu. Atunci când lumina luminează acest material, se creează un flux de electricitate.
Celulele nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa și pot funcționa chiar și în zilele înnorate. Cu toate acestea, cu cât lumina solară este mai puternică, cu atât mai multă electricitate este generată.
Sistemele solare fotovoltaice sunt alcătuite din mai multe panouri, fiecare panou generând în jur de 355W de energie în condiții de soare puternic. Sistemele tipice conțin în jur de 10 panouri și generează electricitate în curent continuu (DC). Deoarece energia electrică utilizată pentru aparatele electrocasnice este curent alternativ (AC), împreună cu sistemul se instalează un invertor pentru a converti energia electrică DC în AC. Această energie electrică poate fi utilizată în întreaga locuință sau poate fi exportată în rețea.
Sunt panourile solare potrivite pentru mine?
Spațiul este un aspect esențial. Dimensiunea medie a unui sistem de panouri fotovoltaice este de aproximativ 3,5 kWp și acesta va ocupa, de obicei, o suprafață de aproximativ 20 m2 pe acoperiș.
Un acoperiș neumbrit, orientat spre sud, este ideal pentru o producție electrică maximă. Acoperișurile orientate spre est sau vest pot fi luate în considerare, dar nu se recomandă acoperișurile orientate spre nord. Un sistem orientat spre est sau vest va produce cu aproximativ 15-20% mai puțină energie decât unul orientat direct spre sud.
Clădirile din apropiere, copacii sau coșurile de fum ar putea să vă umbrească acoperișul și să aibă un impact negativ asupra performanței sistemului dumneavoastră.
Cel mai bine este să găsiți un loc neumbrit, însă uneori umbrirea este inevitabilă. Unele sisteme solare fotovoltaice pot minimiza impactul umbririi cu ajutorul unor „optimizatoare”. Dacă nu aveți umbrire, utilizarea optimizatoarelor nu este necesară sau benefică, în afară de oportunitățile sporite de monitorizare pe care le oferă – acestea nu vor genera mai multă energie.
Panourile solare fotovoltaice sunt considerate dezvoltări permise și adesea nu necesită autorizație de construire. Cu toate acestea, se aplică excepții și este mai bine să verificați la biroul de planificare local pentru îndrumare.
Beneficiile energiei solare
Reduceți facturile de electricitate
Lumina soarelui este gratuită, așa că, odată ce ați plătit pentru instalarea inițială, costurile cu energia electrică vor fi reduse. Aflați cât de mult ați putea economisi folosind un calculator de energie solară.
Reduceți amprenta de carbon
Electricitatea solară este o energie regenerabilă, cu emisii reduse de carbon. Un sistem solar de panouri fotovoltaice tipic pentru o casă ar putea economisi aproximativ o tonă de carbon pe an, în funcție de locul în care locuiți.
Cum să obțineți maximum de la sistemul dvs. solar fotovoltaic
Reduceți consumul de energie electrică
În timpul zilei, veți genera electricitate chiar și în zilele înnorate, dar dacă folosiți mai multă energie în casă decât generează panourile dvs. sau în timpul serii, când panourile dvs. nu generează electricitate, veți suplimenta această energie prin importul de electricitate din rețea.
Reducerea consumului de energie electrică vă poate ajuta să vă reduceți facturile și să vă diminuați amprenta de carbon.
Utilizați mai multă energie electrică în timpul zilei
Deoarece sistemul dvs. fotovoltaic solar va funcționa la capacitate maximă în timpul zilei, este o idee bună să folosiți aparatele electrice, cum ar fi mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase și fierul de călcat, în timpul zilei. Dacă sunteți acasă, atunci acest lucru poate fi mai ușor de făcut, dar dacă sunteți plecat în timpul zilei, ați putea încerca să setați cronometre pentru mașina de spălat vase și mașina de spălat rufe.
Combinați cu alte sisteme regenerabile
Puteți combina energia solară fotovoltaică cu alte tehnologii regenerabile, cum ar fi pompele de căldură sau sistemele solare de apă caldă. Aceste tehnologii funcționează bine unele cu altele, deoarece energia solară fotovoltaică ar putea ajuta la alimentarea unei pompe de căldură, de exemplu, sau mai multe dintre aceste sisteme ar putea alimenta un acumulator termic.
Advertorial Win4925/1
Citiți principiile noastre de moderare aici!