Executivul a prelungit până la 31.03.2021 acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile bancare și nebancare anumitor categorii de debitori. Actul normativ nu face însă o informare publică completă cu privire la părțile mai puțin favorabile care implică această procedură.
[eadvert]
Pentru o informare mai bună a cititorilor Jurnal Bihorean și Bihon.ro, am vorbit cu Lavinia Sturz, Ceo & Founder la Impera Credit.
Condiții noi de creditare
„Având în vedere că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile bancare și nebancare anumitor categorii de debitori a fost prelungită până în 31 Martie 2021, părerea mea, ca și consultant financiar, este că debitorii ar trebui să fie precauți înainte de înregistra o astfel de cerere către creditor”, consideră specialistul în credite.
Lavinia Sturz spune că, ceea ce nu s-a promovat ca informație în anul 2020 a fost că băncile din România au impus noi condiții de creditare celor care au beneficiat de amânarea ratelor. „Astfel, dacă optezi pentru amânarea ratelor, trebui să ții cont de faptul că nu vei mai putea obține un credit în aceleasi condiții, sau deloc, până la trecerea unei perioade de 3-6 luni de la reluarea plăților, lucru ce te poate afecta mai rău în unele cazuri decât plata ratelor la termen”, a precizat Lavinia Sturz.
Amânarea ratelor este o activitate care se înregistrează în Biroul de Credite, vizibilă în Raportul Biroului de Credit cu titlul de „Suspendarea la Plată”, și este interpretată ca o caracteristică negativă în profilul de credibilitate al clientului în fața băncii. „Practic, beneficiind de amânarea ratelor, declari nescris că situația ta financiară s-a înrăutățit, ceea ce face ca banca să aibă rețineri în a-ți acorda un nou credit”, explică reprezentantul Impera Credit.
De asemenea, pentru cei care au un credit ipotecar și durata de viață a creditului ajunge la maturitate la vârsta maximă admisă de bancă, amânarea ratelor nu va însemna prelungirea creditului cu „x luni ci o recalculare a ratelor, întrucât ratele amânate se vor regăsi în ratele rămase de plată care vor fi mai mari.
„Ca și specialiști în întocmirea dosarului de credit pentru clienții nostri și rezolvarea litigiilor acestora cu banca, recomandăm ca aceștia să ceară o analiză unui consultant înainte de a lua decizia de a-și amâna ratele și de a întocmi împreună cu acesta un plan financiar personalizat care să-i ofere cea mai bună soluție pentru a depăși această situație care direct sau indirect ne afectează”, concluzionează Lavinia Sturz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!