Absolvenții care nu reușesc să se angajeze pot beneficia de indemnizație de șomaj. Condiția este să se înregistreze în baza de date a Aagenției Județene pentru Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM). „Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în evidenţele AJOFM Bihor beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime)”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Documente necesare
[eadvert]
Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele agenţiei județene, sunt: actul de identitate; diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii; Curriculum Vitae; declarație pe proprie răspundere- privind starea de sănătate; acord de utilizare a datelor cu caracter personal.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut-o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
„Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj care se acordă în cazul în care nu a reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, a explicat șeful AJOFM Bihor.
Cât este ajutorul de șomaj
Chiar dacă absolvenții se înregistrează în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, aceștia vor putea primi indemnizația de șomaj abia după expirarea celor 60 de zile. Ajutorul de la stat se va primi timp de șase luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 500 de lei la 525,5 de lei, la 1 martie 2022. Astfel, valoarea indemnizației lunare primite de absolvenți în acest an va fi de 267,75 de lei.
Nu beneficiază de indemnizație de șomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Ajutorul de șomaj se acordă absolvenților, potrivit Legii 76/2002, o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot primi indemnizația.
Trimite articolul
X…sa nu lucreze si sa-si mentina acest obicei…ca oricum are tata bani ! Este bine ca se obisnuiesc ca si fara munca se pot primii bani in Romania !
Absolvent, si direct in somaj… Asta da tara… In nu o cotizat nici 1 ban la stat, dar deja primeste. Vsm… Sa mai zica cineva, ca tinerii de azi is buni de ceva, si ca nu is puturosi ca naiba… Asta da…
Sa plece din tara!