Chiar dacă între timp Stănel Necula a demisionat de la conducerea SC Termoficare Oradea SA, în urma condamnării penale, rămân o serie de întrebări legate de modul în care s-au derulat afacerile pe linia Oradea – Timișora – Motru, în 2018 și 2019. Mai precis, USR Oradea ridică un mare semn de întrebare vizavi de felul în care au fost bătute în cuie afacerile și cum a fost selectat intermediarul TDR Energy. Un proces-verbal al discuțiilor purtate în ședința Consiliului Local Timișoara relevă faptul că așa-zisa selecție derulată de Termoficare Oradea fusese dinainte tranșată.
Stănel Necula a plecat de la Termoficare, dar întrebările rămân
USR indică faptul că procedura de selecție a intermediarului TDR Energy a fost o făcătură, aspect confirmat, practic, de directorul Colterm Timișoara, într-un proces verbal dat publicității. Urmare a reacției Termoficare Oradea, venită după acuzele formulate de Flavius Bunoiu & USR Oradea, s-a putut constata cum, în 23 aprilie 2018, Colterm Timișoara solicita către Termoficare Oradea să-i împrumute 216.000 certificate de emisii CO2.
Termoficare susține că deja în 24 aprilie 2018 trimitea 15 invitații de participare, către firme intermediare, pentru ca doar o zi mai târziu, în 25 aprilie 2018, să fie selectată firma TDR Energy. USR pune acum la dispoziție procesul verbal al ședinței Consiliului Local Timișoara din 26 aprilie 2018, din care reiese clar că selecția a fost o făcătură și că toată schema de întrajutorare a societății de termoficare din Timișoara de către Termoficare Oradea a fost gândită dinainte, de la Timișoara. Și că, de altfel, și firma intermediară, „trader-ul”, ar fi fost dinainte stabilit.
„Talmeș-balmeș pentru a cosmetiza”
Iată ce ne transmite USR Bihor: „Din documentele pe care le avem până acum la dispoziție rezultă chiar contrariul celor declarate de dl. Stanel Necula. Si anume că tranzacția din 2018 cu Colterm SA Timișoara a fost plănuită cu cel puțin trei săptămani înaintea semnării hârtiilor, la sugestia unui anume trader necunoscut și a directorului general de la Timișoara. Ulterior, după ce părțile s-au înțeles, așa cum o demonstrează actele încheiate, s-a desfășurat o activitate febrilă pentru ca toată afacerea să dobândească și caracterul formal de legalitate și transparența necesară.
Nu o spunem noi, ci procesul verbal al ședinței CL Timișoara din data de 26.04.2018. Chestionat de consilierii locali timisoreni, Emil Șerpe – director general Colterm SA Timisoara – declara: «Abia înainte de Paşti, am discutat eu cu colegii de la „Termoficare Oradea” pentru a ne împrumuta certificatele, ei nu aveau nevoie de certificate pentru conformare, întrucât încă nu sunt prinşi în planul de tranziţie, dar, tot printr-un trainer (notă: „trader”) cu care am discutat, s-a găsit soluţia ca „Termoficare Oradea”, care avea nişte bani puşi deoparte în vederea derulării unei investiţii viitoare, să ne împrumute cu bani pentru a achiziţiona certificatele respective, noi urmând a le achita în rate. Era singura soluţie găsită de noi şi într-un timp destul de scurt […]»”.
Se poate înțelege, astfel, prin intermediul fostului șef al Termoficare Oradea SA, membru PNL, că administrația liberală din Oradea a ajutat administrația liberală din Timișoara. Și apoi pe cea din Motru. Relatează USR Oradea: „Colterm SA Timișoara se afla în încapacitate de plată, cu conturile blocate, refuzată de toate firmele de profil din piață, fara posibilitatea de a dobândi scrisori de garanție bancara pentru a garanta vreun împrumut și cu o Primărie care nu îi putea vira decât banii de subvenție care nu puteau fi folosiți pentru certificate. În aceste condiții disperate, confruntată cu iminența unei amenzi de zeci de milioane de euro și, implicit, cu colapsul sistemului de termoficare din Timișoara, un intermediar a găsit soluția salvatoare care a fost pusă în practică cu ajutorul Termoficării din Oradea. Ce a urmat e doar încercarea de a „cosmetiza” acest demers prin cereri și trimiteri de ofertă, hotărâri ale Consiliilor de Administrație, ședințe și hotărâri ale Consiliilor Locale, Adunari Generale ale Acționarilor din Oradea și Timișoara, toate petrecute talmeș-balmeș, simultan, pe parcursul a doar trei zile”.
De ce dictează minoritarul?
Chit că între timp Stănel Necula și-a dat demisia din fruntea SC Termoficare Oradea SA, înregistrată miercuri, 11 decembrie 2019, USR Oradea cere răspunsuri la următoarele întrebări:
De ce s-a realizat o asociere în participațiune cu o firmă intermediară, dacă afacerea era sigură, garantată fiind de Primăria Timișoara? Cum a ajuns acționarul minoritar să dicteze regulile contractului și să impună secretizarea acestuia?
În acest context, „interesul public al orădenilor nu este ca Termoficare SA să se angajeze în tranzacții speculative cu valori mobiliare și nici să «salveze» de la faliment alte societăți similare de prin țară conduse deficitar, decât dacă acestea deservesc interesul public al orădenilor”, consideră USR Oradea, care continuă se comporte ca un veritabil partid de Opoziție, în Oradea.
Stănel Necula a demisionat din funcția de director Termoficare Oradea
Trimite articolul
XIN ATENȚIA O T L -LUI. Stimată conducere; după ce criterii repartizații tramvaiele pe liniile Orașului? Se pare că vagoanele mici le puneți pe linia 4 și cele mari pe linia 8. Vă rog să vă uitați câți călători aveți pe cele două linii? Vă bateți joc de călători. Linia 8 are vreo 15-20 de persoane, iar pe linia 4 e o aglomerație că de-abia respiri. Vă rog corectați acest neajuns.
Sa-l dam in vileag pe tzaranul tembel care conduce Oradea la dezastru ! Sa-l bagam in puscarie si pe el, sa fie coleg cu Dragnea !