Pornind de la ideea că AVC înseamnă întreruperea circulaţiei într-o zonă cerebrală, simptomatologia înseamnă apariţia brutală a unor semne de suferinţă focală cerebrală, semne care corespund unei artere cerebrale, explică neurologul orădean Monica Sabău. Ea spune că astfel se definesc sindroamele vasculare cerebrale: „fiecare arteră are o simptomatologie în care se reflectă structurile anatomice existente în teritoriul aferent”. Medicul atenţionează că simptomatologia este extrem de variată, dar, că, în esenţă, oamenii o pot recunoaşte după cinci indicii.
Cinci semne
Primul semn care trebuie să dea de gândit omului că ar fi vorba de un AVC este deficitul motor (care poate fi variat, de la o uşoară scădere a forţei musculare pănă la paralizie completă) care afectează cel mai frecvent un hemicorp (membru superior şi inferior pe aceeaşi parte), dar care poate afecta şi doar un membru. Adeseori, deficitul motor este însoţit de parestezii (amorţeli).
Al doilea semn de AVC îl constituie tulburările acute de vedere monoculare sau binoculare: scăderea acuităţii vizuale, hemianopsie (afectarea câmpului vizual) sau pierderea completă a vederii. Al treilea semn care poate indica apariţia unui AVC sunt tulburările de echilibru şi coordonare. Acest semn însă trebuie însă bine distins de om, spune doctorul, care atenţionează că nu orice ameţeală e semn de AVC şi prin urmare Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean nu trebuie asaltată la simptome de ameţeală. Dr. Sabău explică indiciul de tulburare a echilibrului prin faptul că pacientul nu poate menţine ortostatismul (nu poate sta drept pe picioare), uneori stă greu şi în şezut, are oscilaţii şi cade la tentativa de ridicare, are disimetrie (face mişcări grosolane cu membrele afectate, nu poate apuca obiectele, când încearcă să le atingă mâna merge mai departe). Deseori, spune medicul, pacienţii cu tulburări de echilibru au şi tulburări de vorbire de tip disartrie: vorbirea este lentă, cu accese explozive, articularea cuvintelor este dificilă.
Al patrulea semn de AVC este apariţia tulburărilor de vorbire, la modul că pacienţii nu înţeleg limbajul verbal sau pur şi simplu nu pot vorbi.
Al cincilea semn ce ar putea da semnalul apariţiei unui AVC este cefaleea intensă, brusc instalată. Acest indiciu e caracteristic hemoragiilor cerebrale, dar poate fi prezent şi în cazul AVC-urilor ischemice, menţionează doctoriţa.
Doctoriţa atrage atenţia asupra acestor semne, fiindcă, din experienţa de 20 de ani, a sesizat că mulţi dintre bihoreni se prezintă mult timp după ce au suferit AVC fără să ştie că inclusiv după AVC-uri mici, ei riscă să facă şi alte atacuri cerebrale, poate chiar fatale.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!