Dascălii orădeni sunt primii afectaţi de noua modalitate de calcul a alocaţiilor salariale. Primarul Oradiei a arătat ieri că Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu a alocat fonduri suficiente pentru acoperirea salariilor profesorilor pe 2010. Valoarea cheltuielilor de personal solicitată de şcoli şi grădiniţe pentru acest an e de 174,3 milioane de lei, în timp ce suma alocată ajunge la doar 103,5 milioane lei.
Ilie Bolojan a făcut publică această situaţie ca urmare a semnalelor primite de la directorii de şcoli, alertaţi de situaţia financiară precară. „Aceşti bani ajung pentru maximum trei trimestre din 2010, ceea ce creează un disconfort destul de mare. Iar directorii ne sună pe noi”, a spus edilul-şef. Mai mult, a arătat Bolojan, cum banii sunt alocaţi separat, pe fiecare trimestru în parte, s-ar putea ca de Paşti unii dascăli să rămână fără bani!
Din cauza noii modalităţi de calcul al alocaţiilor salariale – pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar – cele mai afectate şcoli sunt cele din mediul urban, acolo unde profesorii au salarii mai mari datorită gradelor şi sporurilor ce derivă din acestea.
Modul în care Guvernul înţelege să calculeze acum alocarea banilor către profesori dezavantajează şcolile performante, din mediul urban, unde dascălii au, în mod logic, venituri mai mari, ca urmare a pregătirii profesionale superioară. Anul trecut, Guvernul Boc a emis o hotărâre care stipula alocarea cheltuielilor de personal pentru învăţământ pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar.
„Cele mai bune şcoli sunt subfinanţate”, e concluzia primarului Ilie Bolojan care anunţă că, împreună cu Inspectoratul Şcolar a sesizat ministerele implicate, pentru ca profesorii orădeni să nu aibă probleme în a-şi primi salariile până la finele anului.
Suma alocată de Finanţe reprezintă 59,37% din totalul sumei solicitate de către municipiul Oradea. Cheltuielile cu profesorii nu pot fi finanţate din fondurile administraţiei locale, ci de la bugetul de stat.
Din cele 174,3 milioane de lei solicitate şi, conform primarului, certificate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, s-au alocat pentru 2010 doar 103,5 milioane lei noi. Din cele 174,3 milioane solicitate, 155,4 milioane reprezintă exclusiv salariile pe anul în curs. 17,9 milioane sunt diferenţele salariale aferente anului 2007, conform unor sentinţe civile şi irevocabile iar 1 milion de lei noi – distincţii aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi neachitate în 2009.
În 2009, execuţia privind plata salariilor a fost de 112,9 milioane de lei noi.
Şcoli precum Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Şcoala Oltea Doamna, Şcoala Dacia, Şcoala Andrei Mureşanu sau Şcoala Ion Bogdan sunt printre cele mai afectate instituţii de învăţământ orădene, din perspectiva alocaţiilor salariale.
Discriminaţi
De remarcat că, prin alocarea celor 103,5 milioane lei noi nu s-au luat în considerare nici sumele necesare premiului anual aferent anului trecut. Adică al treisprezecelea salariu. Primarul a acuzat şi acest aspect, amintind că în cazul şcolilor speciale şi a unor şcoli din mediul rural acest premiu a fost acordat! De asemenea, a subliniat Bolojan, în alte judeţe, precum Cluj sau Arad, profesorii au primit cel de-al treisprezecelea salariu fără probleme! Nominalizarea celor două judeţe nu e întâmplătoare. Se ştie că Aradul e cel mai „portocaliu” judeţ din ţară, iar la Cluj premierul Boc e acasă. „Dacă acest Guvern hotărăşte că plăteşte al treisprezecelea salariu, atunci trebuie să o facă la nivelul întregii Românii! Primăria Oradea a făcut tot ce se putea face pentru a le semnala aceste probleme domnilor Boc şi Funeriu”, a spus Bolojan, care a „atins” cu această ocazie şi Instituţia Prefectului. Capul administraţiei publice locale orădene a cerut prefectului să se implice pentru rezolvarea favorabilă a acestor probleme.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!