Salariul rămâne un criteriu important la angajare pentru 56% dintre tineri, dar nu cel mai important, căci 59% pun pe primul loc un plan de dezvoltare profesională bine pus la punct, relevă o analiză realizată de compania de recrutare eJobs.
Celelalte criterii care contează pentru segmentul de vârstă 18-25 de ani sunt o atmosferă de lucru plăcută (37%), să poată lucra timp parțial (33%), flexibilitatea angajatorului (24%), stabilitatea domeniului (24%), dar și posibilitatea de a lucra de la distanță (21%).
Salarii
O treime dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani se așteaptă să câștige între 2.100 și 2.500 de lei pe lună la primul job. Alți 18% caută salarii cuprinse între 1.700 și 2.000 de lei, 16% doresc între 2.600 și 3.000 de lei și 13% s-ar mulțumi cu un venit cuprins între 1.500 și 1.700 de lei.
Sondajul a fost derulat în luna octombrie a acestui an, pe un eșantion de peste 1.217 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Analiza evidențiază faptul că numărul de aplicări ale tinerilor între 18 și 25 de ani pentru locuri de muncă pe platforma eJobs a crescut cu 123% în luna septembrie a acestui an, comparativ cu aplicările trimise în luna septembrie a anului 2019.
Cu toate acestea, doar 17,7% dintre tinerii din această categorie de vârstă care aplică la locuri de muncă pe eJobs s-au angajat în ultimele șase luni, conform sondajului.
O dată cu declanșarea pandemiei, segmentul de vârstă 18-25 a urcat de pe ultimul loc în ceea ce privește aplicările la locuri de muncă pe locul 2 în topul celor mai activi candidați, aplicările lunare ale acestora depășind 330.000.
Directorul de Marketing al eJobs România, Raluca Dumitra, consideră că sporirea intenției de angajare a tinerilor reprezintă o surpriză a pandemiei. „Una dintre puținele și cele mai îmbucurătoare surprize ale pandemiei a fost să vedem că tinerii au devenit foarte harnici când vine vorba de aplicări. Intenția lor de angajare e, cu siguranță, mult peste perioada prepandemică și chiar la un nivel istoric: avem cu 123% mai multe aplicări din partea lor în luna septembrie a acestui an versus 2019. Oferta de joburi pentru acest segment e și ea una extrem de generoasă – peste 27.000 de noi joburi lunare. Cu toate acestea, realitatea din piață ne arată că procentul celor care își și transformă intenția în fapt este foarte mic”, a precizat Raluca Dumitra.
Motive și provocări
Potrivit companiei, principalul motiv care i-a determinat pe tineri să aplice mai mult în această perioadă a fost dorința de stabilitate financiară. Motivele secundare au fost dorința de a acumula experiență, timpul liber disponibil în urma mutării cursurilor în mediul online, creșterea numărului de joburi la distanță, dar și nevoia de a-și putea acoperi cheltuielile pentru a nu se întoarce să locuiască cu părinții o dată cu trecerea în online.
Sondajul arată că 32% dintre tinerii care nu lucrează în prezent au avut totuși o primă experiență profesională, dar au renunțat la locul de muncă pentru că au vrut să se concentreze pe studii (49%), salariul era nesatisfăcător (26%), nu mai aveau suficient timp liber (19%), nu au vrut să se streseze (4%) sau stau cu părinții și nu au, de fapt, nevoie să lucreze (2%).
Cu privire la principalele provocări cu care se confruntă la angajare, 90% dintre tinerii respondenți au menționat lipsa de experiență, 69% au apreciat că sunt prea puține joburi pentru candidații cu profilul lor, 34% au precizat că nu știu cum să se comporte la un interviu, iar 29% au considerat că salariile sunt prea mici.
Trimite articolul
X2% stau cu parintii si nu au nevoie sa lucreze. Bine, ei nu stau propriu-zis cu parintii, locuind de fapt in Elvetia, de nevoie.
Realistic vorbind de fapt ce vor tinerii referitor la un loc de muncă ? Să aibă un program flexibil , adică în cazul în care nu are chef să meargă la servici o săptămână să o poată face , timp maxim de lucru/zi 30-40 de minute si unsalar decent bineînteles de circa 3000-3970 de Euro….si dacă se poate să fie posibil să consume la locul de muncă etnobotanice si alcool !!!! Respect pentru cealaltă categorie , în care din păcate nu sunt mulți dar care pentru un salar decent ar lucra în mod serios !
-
Toate ca toate, dar mai ales…. perioada in care sa trebuieasca sa inceapa ca sa presteze o activitate la un loc de munca sa nu debuteze decat dupa implinirea varstei de 40 de ani.
Pina atunci statul sa le achite o renta lunara, din care sa isi poata petrece la maxim tineretea.
Chiar daca nu au habar sa faca practic nimic, ei sa fie asteptati cu pancarda ….Bine ai venit, X !! Te asteptam.
Sa li se ofere minim 4500 – 5000 lei pe Pamant intr-o luna (nu pe Luna), sa inceapa orarul de munca atunci cand vor reusi ei sa se trezeasca dupa binemeritatul chef de cu o seara inainte, sa nu fie stresati ca sa isi duca la indeplinire sarcinile de serviciu (ca devine agasant!!), sa primeasca un loc de munca conform pregatirii lor inscrisa pe documentele cumparate sau “rezolvate” de studii, sa aiba cateva vacante anuale platite de firma, masina de seviciu, abonament de acces la sala GYM inclus in pachetul salarial, etc…..
Si posibilitatea de a schimba compania la care activeaza tot din doua in trei luni, conform obiceiului incetatenit intre cei de aceeasi generatie cu ei .
Ptr. ca nu le face placere felul in care li se acorda atentie sau li se adreseaza sefii!!
Teroare, nu alta!
Dezolant.
Asta este reteta succesului din punctul lor de vedere.
Succes pe mai departe cu generatia tanara in munca.
Ei nu vor munci decat atunci cand vor fi nevoiti sau obligati de viata.
Viata care bate filmul din gandirea lor.
Numarul tinerilor cu varste intre 18 si 25 de ani care au aplicat pe platforma EJobs a crescut cu 123% !!
Dar s-au concretizat doar 17,7 % din totalul celor ce au aplicat.
Mamă, da’ ce pofta de munca au tinerii astia !!
Te doare mintea.
-
Esti asa de amuzant, ce sa zic. Sa ghicesc, ai aproximativ 40+ si plangi dupa Ceausescu. De multe ori se intampla sa aplici la peste 100 de joburi care ar fi potrivite ca nivel de calificare/experienta si nu te cauta nimeni. De aceea se concretizeaza atat de puțin. Ma doare mintea cum gandesc cei ca tine.
-
Cand voi vedea macar un tanar de 20 – 25 de ani lucrand cot la cot cu cei de + 40 de care vorbesti ca ar plange dupa Ceausescu, atunci posibil ca parerea sau impresia mea sa se schimbe.
Dar daca mergi pe santierele unde se introduc cabluri sau tuburi de apa, ori canalizare, in pamant nu vezi un tanar muncind nici pe utilaje si nici la lopata ori la manevrat țevi ori tuburi.
Acelasi lucru poti sa il observi foarte usor in oras peste tot unde sunt alte santiere de reparatii strazi, la borduri, guri de canal, turnat de asfalt, la reparatii de cale ferata la tramvai.
Sau la construit de blocuri, la noua sala polivalenta de sport, oriunde mergi e aceeasi treaba.
Numai oameni de + 40, asa cum spui tu mai sus.
Chiar si de + 60!!
Multi, chiar foarte multi!!
Si atunci nu are cum sa nu se intrebe lumea : Chiar asa de intelectuali sunt toti tinerii de azi?
Ca nu mai ajung la munca in nici un domeniu in care trebuie depus un minim efort fizic?
Stim cu totii, avem chiar in familii exemple de tineri care se tarasc ca sa finalizeze 10 clase, altii care cumva finalizeaza 12 clase dar nici nu se mai inscriu ca sa dea examenul la BAC.
Altii care iau BAC-ul, se inscriu la facultate si in primele luni deja si abandoneaza.
Deci astia toti sunt TOTAL nepregatiti. Nici scoala, nici meserie.
Dar nici nu se duc sa se angajeze, ca e …. greu!
Asa ca rup paturile toata ziua, paturi din casele parintilor. Cu acceptarea din partea acestora!
Si asta e grav.
Parintii lor nu concep ca acesti copii sunt niste buruieni deloc folositoare.
Ei doar se gandesc ca au niste copii deosebiti, care merita ….altceva de la viata.
Chiar toti au nivelul de inteligenta ridicat, toti sunt apti doar ptr. munca la birouri?
Eu nu cred, nu crede nimeni. Doar ei , generatia din care fac parte, precum si parintii lor care-i sustin, ii intretin si ii accepta asa pina tarziu catre 30 de ani.
Moment la care cred ca realizeaza ce greseala au facut cu proprii lor copii, probabil sătui de maretele realizari ale acestora.
In final, care ar fi argumentul ptr. care sa planga cineva dupa Ceausescu?
Tu ai trait aceea perioada?
Erai nascuta, Patri, atunci?
Sau vorbesti folosind o fraza ca un fel de teorema invatata dupa ce ai auzit-o de la altii?
Eu nu plang deloc dupa vremea lui.
Dar nici dupa atitudinea sau manifestarile miserupiste ale tinerilor nosti de azi.
Ca de cultura sau de inteligenta, aplomb ori implicare sau responsabilitate nu mai discutam.
Alea vin toate la pachet dupa ce se ajunge la un anume nivel de cultura generala ce ar trebui sa fie acumulata in timpul scolii, e baza pregatirii individului ptr.viata.
Deci, ma scuzi.
Nu am cum sa iubesc si sa imbratisez generatia asta confuza si haotica din care banuiesc ca faci si tu parte.
-