Nu mai puţin de 670 de reclamaţii au fost depuse de către salariaţii bihoreni la ITM Bihor în cursul anului trecut. Potrivit informaţiilor furnizate de instituţie, 67 de petiţii au fost de competenţă comună securitate şi sănătate în muncă (SSM) şi relaţii de muncă (RM), 580 exclusiv în domeniul relaţii de muncă şi 23 exclusiv în domeniul securitate şi sănătate în muncă.
„Din cele 670 de petiţii înregistrate în perioada de referinţă s-a răspuns la un număr de 583 de petiţii, restul urmând să fie rezolvate in termenul legal de soluţionare. Un total de 56 de petiţii anonime au fost clasate”, ne-a precizat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Pentru rezolvarea sesizărilor înregistrate s-a desfăşurat o activitate complexă, constând în efectuarea de controale la agenţii economici, prin verificarea documentelor urmărindu-se toate aspectele tematicii de control în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă dispunând măsuri obligatorii cu termene concrete de realizare în vederea înlăturării deficienţelor constatate.
Reclamaţii
Cele mai frecvente aspecte sesizate se referă, în principal, la neîncheierea contractelor individuale de muncă sau întocmirea cu întârziere a acestora; neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă; neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare, a indemnizaţiilor de concediu medical; nerespectarea duratei timpului de lucru; nerespectarea prevederilor HOTĂRÂRii nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Alte petiţii au în vedere desfaceri abuzive ale contractelor individuale de muncă; modificarea unor clauze din contractul individual de muncă fără acordul salariatului. Angajaţii au mai reclamat utilizarea echipamentelor de muncă necorespunzătoare, acestea nefiind prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, cum sunt balustradele solide, platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări, dar şi schele mobile neasigurate împotriva alunecărilor involuntare;
inexistenţa mijloacelor colective de protecţie împotriva căderilor de obiecte; neamplasarea şi depozitarea materialelor şi echipamentelor astel încât să evite răsturnarea ori căderea lor; neamenajarea în caz de necesitate, a pasajelor acoperite sau împiedicarea accesului în zonele periculoase; nesemnalizarea respectiv neîngrădirea instalaţiilor electrice existente în şantier.
„Toate controalele efectuate au avut şi un caracter de informare, atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor, asupra riscurilor ce le presupune încălcarea prevederilor legale, în special practicarea muncii fără forme legale”, a declarat şeful ITM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!