Bihorenii care doresc să se angajeze au avut o nouă șansă, vineri, 14 octombrie 2022. Oportunitatea le-a fost oferită la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”, organizată de AJOFM Bihor vineri, 14 octombrie 2022, la Arena „Antonio Alexe”.
[eadvert]
„Au fost prezente 52 firme care au oferit peste 1.400 locuri de muncă. Dintre acestea, 180 au fost destinate persoanelor cu studii superioare. Peste 500 de persoane și-au căutat un loc de muncă. Reprezentanții firmelor au realizat la fața locului 1.300 de interviuri pentru angajare, 232 de persoane fiind selectate pentru interviul final”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, la finalul evenimentului.
Angajatorii au avut oferte pentru toate categoriile de persoane, de la cele cu studii gimnaziale, la cele cu studii medii sau școală profesională, până la cele cu studii superioare. Pentru unele joburi era necesară experiența, pentru altele era nevoie doar de chef de muncă. Trainingul și instruirea erau asigurate de către angajatori.
Prezența doritorilor de angajare era cam subțire, comparativ cu edițiile precedente, la asta contribuind și rata redusă a șomajului din Bihor, de circa 1%.
Oferte
Pentru persoanele cu încredere în forțele proprii erau oferite posturi de consilieri financiari. „Noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă servicii financiare: asigurări, credite, investiții. Pe de altă parte, ne ocupă cu planningul financiar. Nu sunt necesare studii în domeniu și nici experiența. Trebuie doar perseverență și seriozitate. Trainingul îl primește din partea companiei. Câștigul este în funcție de realizări”, ne-a informat Petrică Demian, consultant financiar la Business Partners.
Arabesque căuta muncitori în depozit și agenți de vânzări. Arikan Services avea nevoie de electricieni, ingineri de securitate, tehnicieni și muncitori necalificați. Dumexim avea posturi pentru responsabili pe calitate, ingineri construcții civile, operatori utilaje, etc. „Găsim foarte greu angajați. Concurența este acerbă”, ne-a declarat Aurora Filipciuc, inspector resurse umane Dumexim.
Concurența în domeniul construcțiilor a fost evidențiată și de Ramona Lucaciu, specialist HR la Erbașu Transilvania. „În momentul de față găsim foarte greu oameni care să aibă și experiență. Noi avem poziții deschise pe partea de ingineri. Suntem într-o continuă dezvoltare”, ne-a spus Ramona Lucaciu.
Drum Asfalt încearcă să rezolve criza forței de muncă cu studenți. „Dăm șanse inclusiv absolvenților să se angajeze la noi. Am început un proiect pilot prin care am preluat studenții, începând cu anul I, de la Facultatea de Construcții. Aceștia au posibilitatea să se angajeze la noi pe perioada verii și când au perioade în care pot lipsi de la facultate. După terminarea facultății, pot să se angajeze la noi”, ne-a declarat Carmen Batiș, specialist HR.
Centrul Militar Județean Bihor căuta candidați cu o mare marjă de vârstă, de la absolvenți de școală generală până la persoane de 50 de ani, atât pentru școlile Ministerului Apărării Naționale cât și pentru posturile de soldați gradați profesioniștii. „Este foarte important că fiecare absolvent are loc de muncă asigurat. Școlarizarea este gratuită la toate nivelurile. La soldați gradați profesioniști nu trebuie să dea examen de limbă engleză, matematică sau alte materii. Sunt obligatorii doar probele sportive, vizita medicală și examenul psihologic”, ne-a informat plutonier adjutant principal Lucian Blagă de la Centrul Militar Județean Bihor.
La RER se fac angajări nu doar pentru curățenie ci și persoane cu înaltă calificare cum ar fi administrator bază de date și persoană cu experiență în protecția mediului.
DIGI avea oferte atât pentru posturi de birou, cât și pentru munca de teren.
Muncitori din afara UE
În lipsa forței de muncă românești, angajatorii au apelat la muncitori din țările din afara Uniunii Europene. Un exemplu în acest sens este Valtryp, care a fost printre primele companii bihorene ce a apelat la acest gen de muncitori. „Avem în prezent 32 de muncitori din Sri Lanka și Sudan. Mai am nevoie de încă 80 pe care i-am programat să-i aduc de afară. Nu găsim muncitori români. Vin, se uită și pleacă. Muncitorii străini sunt foarte dornici de muncă, foarte conșiincioși. Am cinci absolvenți de facultate. Nu fug de muncă, nu creează probleme”, ne-a declarat Valeriu Trip, administratorul Valtryp.
Békési Csaba a observat că față de alți ani fluxul de persoane în căutarea unui loc de muncă a fost constant. Ceea ce l-a deranjat pe șeful AJOFM a fost lipsa de încrede a tinerilor în forțele proprii.
„Vreau să trag un semnal de alarmă. Am văzut foarte multe exemple, negative, spun eu, în care părinții însoțeau copii. Am văzut tineri ingineri, de 26 de ani, care au venit să-și caute de lucru însoțiți de părinți. Pentru alții au venit doar părinții. Asta înseamnă o lipsă de autonomie a tinerilor. Autonomia este un secret al supraviețuirii. Un tânăr care pășește pe piața muncii, trebuie să fie autonom. Autonomia lipsește generației Z”, a observat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!