Vizita ce s-a dorit a fi o prelungire a Campaniei anti –violenţă din acest an.Cuvântul libertate a primit deci din acel moment un cu totul alt sens .Aflaţi într-o perioadă în care totul reprezintă o constrângere, o obligaţie, elevii au avut posibilitatea să vadă cu ochii lor ce înseamnă un penitenciar adevărat şi mai ales ce înseamna să fii privat de libertatea atât de mult râvnită şi de greşit percepută la această vârstă .
De la intrarea în penitenciar, cu procedurile de percheziţie de rigoare, până la vizitarea fiecărui loc mai mult sau mai puţin primitor (bisericuţa aflată chiar la intrare, celulele cu regim diferit –deschis sau semi-deschis, sala de detenţie, spaţiile de plimbare ) în care îşi petrec viaţă numărând clipele, socotind anii mulţi pe care îi mai au de petrecut acolo acei oameni, care poate şi-au ales sau nu soarta ,toate au reprezentat o experienţă impresionantă atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice care i-au însoţit. În urma discuţiilor cu câteva dintre persoanele private de libertate de la penitenciar, elevii au fost marcaţi de poveştile de viaţă negative , de greşelile mai mult sau mai putin grave care i-au adus în acel loc.
Aceşti oameni i-au făcut să înţeleagă că graniţa dintre bine şi rău este una extrem de subţire, că doar o clipă poate schimba un destin şi asta la orice vârstă şi indiferent de statutul social.Au încercat de asemenea prin exemplele lor negative să-i facă pe elevii noştri să-şi aprecieze şi să-şi respecte libertatea. Pentru că doar această libertate le oferă posibilitatea de a avansa, de a merge mai departe, de a-şi alege propriul destin. Ei din păcate sunt nevoiţi să stea pe loc, îngrădiţi la propriu, doritori să-şi îndrepte greşelile.Toţi ştiu însă că va fi foarte greu şi toti regretă clipa care i-a adus aici. Doar biserica din curtea interioară stă mărturie regretelor ,căinţelor, speranţelor acelor oameni.
Aşadar, dragi elevi, o întrebare se impune aici:„Cum este să fiţi liberi?”
Citiți principiile noastre de moderare aici!