Miercuri, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, s-a străduit să-i convingă pe bihoreni de atenţia Guvernului Ponta pentru judeţul nostru. Asemenea lui Ponta, în prima dezbatere televizată cu Iohannis, Mang a venit miercuri cu o serie de cifre menite să arate că aproape toate primăriile au primit bani de la Guvern, prin PNDL, dar şi prin confinanţările pentru proiectele majore cu finanţare UE.
„Dacă ar fi să adunăm locuitorii din aceste UAT, ne apropiem foarte mult de 100%, adică, sub o formă sau alta, toți locuitorii județului sunt beneficiarii acestor modernizări și dezvoltări. Eu sper că prin ceea ce v-am prezentat am fost suficient de convingător și vom termina, în sfârșit, această discuție sterilă despre cine face și cine nu face ceva pentru Oradea și județul Bihor”, a spus Mang, apreciind că criticile primite din partea PNL şi PDL critică PSD „din raţiuni electorale”.
Vrajba cu primarul
„Nimic nu se poate face de unul singur și dacă nu există conlucrare și colaborare, nici lucrurile nu pot merge înainte în ritmul dorit de noi toți”, a fost avertismentul liderului PSD Bihor pentru adversarii lui politici. Primul pare a fi primarul Ilie Bolojan, pe care Mang continuă să îl critice, în contrapondere la criticile aduse de Bolojan PSD-ului, partid pe care îl acuză că nu sprijină Oradea. Mang şi-ar fi dorit să se sublinieze mai mult faptul că amenajarea malurilor Crişului se face din fondurile Guvernului Ponta, iar terenul pentru Parcul Industrial II (fostul Tancodrom), de lângă Centură, a fost transferat la municipalitate de Guvernul Victor Ponta: „Reluarea lucrărilor la Podul Densuşianu se face din bani de la Guvernul PSD. Blocurile ANL se fac din Guvernul Victor Ponta, chiar dacă dl. primar spune că iniţial ministrul Dezvoltării era un anumit domn din PNL (Hellvig – n.r.), dar tot Guvernul Ponta era, iar banii se dau acum. Şi cred că ne putem opri aici”.
Vicele de la Consiliul Judeţean a pus degetul pe problemele administraţiei locale. „Sunt 38 de proiecte cu corecţii financiare. Cauza nu stă în altceva decât în management defectuos. Apoi, vorbim de peste 200 de străzi neasfaltate în Oradea. Dacă (primarul – n.r.) vrea să dezvolte Oradea, noi niciodată nu ne-am opus. Dar vrem s-o dezvoltăm cu adevărat. Nu suntem de acord cu «România lucrului bine făcut», în care să creştem taxele, impozitele şi amenzile la parcare”, a transmis Mang, neabţinându-se să facă o paralelă între Bolojan şi sloganul candidatului Iohannis. „Până acum, nu am văzut proiectul pentru refacerea Pieţei Unirii. La Pasajul Vulturul Negru ne tot chinuim cu un mozaic”, a dat exemple Mang, pomenind şi de controversatul proiect de trecere a CET-ului pe gaz, ce se află în întârziere.
CJ se bagă peste PMO!?
Ajuns la baionetă cu primarul, Mang vrea ca noua sală polivalentă multifuncţională din Oradea să fie ridicată de Guvern pe un teren al Consiliului Judeţean, chiar dacă Primăria a pus deja un teren la dispoziţie, emiţând în acest sens o Hotărâre de Consiliu Local. „Am avut o discuţie la Consiliul Judeţean, cu domnii Popa şi Kiss, pentru ca CJ să ofere un teren, în zona Universităţii, pe lângă Şoseaua de centură. A fost o discuţie de principiu, ca să nu mai blocăm lucrurile”, a declarat Mang, care consideră că Guvernul ar lucra mai greu cu Primăria Oradea decât cu CJ Bihor.
Cifrele lui Ioan Mang
Iată ce susţine PSD Bihor că a făcut Guvernul Ponta pentru Bihor:
– 145 obiective finanțate în Bihor prin Programul Național de Dezvoltare Locală
beneficiari în 78 de unități administrativ teritoriale (inclusiv municipiul Oradea) + Consiliul Județean Bihor;
– între cele 78 de primării se regăsesc primari de la toate formațiunile politice reprezentative: PSD, UDMR, PNL, PDL, chiar și așa-ziși primari independenți.
– totalul alocațiilor de la bugetul de stat pentru județul Bihor în anul 2014 a fost de 53.203.495 lei, adică peste 12 milioane euro;
– obiective finanțate: apă – canalizare, stații de epurare, modernizare străzi și drumuri comunale, centru medical, grădiniță, drumuri județene;
– Programul Operațional Regional în județul Bihor – prin care se finanțează obiective de investiții mari. (inclusiv de la Guvern, finanțare fără care proiectele nu ar fi putut fi demarate): 39 de proiecte în valoare de aproximativ 580 milioane lei. Beneficiari: Oradea, cu 24 de proiecte în valoare de 386 milioane lei și Consiliul Județean Bihor cu 4 proiecte în valoare de aproape 163 milioane lei. Alte localități care benficiază de astfel de proiecte: municipiul Marghita, Beiuș, orașul Aleșd, comunele Borod, Buntești și Cărpinet.
– sumele încasate de Oradea direct de la bugetul de stat între anii 2012 și 2014: 41 milioane lei pentru reabilitarea termică a blocurilor, investiții în spitale, extinderea alimentării cu apă și canalizare, modernizare Grădina Zoologică, Centrul de cazare Dignitas și Candeo, subvenții pentru sprijinirea construirii de locuințe – Programul Prima Casă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!