Această întrebare şi-o adresează (sau ar trebui să şi-o adreseze) câteva mii de elevi bihoreni care nu au reuşit să-şi ia examenul de maturitate în prima sau a doua sesiune. La prima vedere mulţi ar putea crede că să nu-ţi iei BAC-ul este o tragedie, dar nu este chiar aşa.
Cei care doresc să continue şcoala pot să o facă la o şcoală postliceală, pentru care nu au nevoie de BAC. Tinerii dornici de muncă pot să se angajeze, multe firme sunt dispuse să angajeze persoane fără BAC.
Recalificare
În sfârşit, absolvenţii pot să urmeze gratuit unul dintre cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Bihor. Cei care s-au înscris în termen de 60 de zile în baza de date a agenţiei vor beneficia şi de indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de şase luni. Indemnizaţia este de 50% din indicatorul social de referinţă, adică, 250 de lei. „În baza noastră de date s-au înscris 2.332 de absolvenţi de liceu, mai puţini decât anul trecut, când s-au înscris 2.580 de absolvenţi de liceu”, ne-a informat Békési Csaba”, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Agenţia bihoreană va demara în această toamnă nu mai puţin de zece cursuri de formare profesională, toţi cei care vor absolvi aceste cursuri având mari şanse de angajare în perioada următoare. „Cursurile organizate de noi sunt orientate spre piaţa muncii, spre ceea ce se cere. Gradul de angajare în urma cursurilor organizate de noi este de peste 70%, la unele chiar la peste 90%. În prezent putem organiza orice fel de cursuri, condiţia fiind să avem cel puţin 15 cursanţi pentru cursul respectiv”, a precizat Békési Csaba.
Astfel, unul dintre cursurile organizate de AJOFM este cel de lucrător în comerţ, cu o durată de 360 de ore (2,5 luni). În acest curs vor fi cuprinse 28 de persoane care trebuie să aibă cel puţin opt clase. Alt curs este cel de bucătar, cu 28 de locuri şi care se va întinde pe durata a cinci luni (720 de ore). Participanţii trebuie să fie absolvenţi ai învăţământului general obligatoriu. Un curs cu un mare grad de angajare pentru cei care îl termină este cel de operator maşini unelte cu comandă numerică. Durează cinci luni şi sunt necesare cunoştinţe de desen tehnic. Cursul de manichiurist – pedichiuris, este, de asemenea, cerut pe piaţa muncii. Durează trei luni şi pot fi înscrise la el 28 de persoane. Cursul de mecanic auto se va derula pe o perioadă de cinci luni, iar cursul de ospătar tot pe o perioadă de cinci luni. Un curs, de asemenea, cerut pe piaţa muncii este cel de pizzar. Se întinde pe o perioadă de două luni şi pot participa la el absolvenţii de zece clase.
Alte cursuri organizate de AJOFM Bihor în această toamnă sunt: electrician – electronist auto (pe o perioadă de cinci luni), cameristă de hotel (2,5 luni) şi patiser (trei luni).
Citiți principiile noastre de moderare aici!