Direcţia Generală a FInanţelor Publice (DGFP) Bihor revine în sprijinul angajatorilor cu informaţii referitoare la declaratia unică D112. „Declaraţia unică 112 cuprinde obligaţiile de plată a impozitului pe venit, contribuţiile sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate aprobată prin Hotărărea Guvernului nr. 1397/2010 publicată în Monitorul Oficial 897/31.12.2010”, ne-a declarat Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.
Contribuţiile sociale
Contribuţiile sociale obligatorii şi cotele acestora sunt următoarele. Pentru contribuţia de asigurări sociale: cota este de 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuala şi 20,8% pentru contribuţia datorata de angajator; 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuala şi 25,8% pentru contribuţia datorata de angajator. Pentru condiţii speciale de muncă, contribuţia este de 41,3%, din care 10,5% pentru contribuţia individuala şi 30,8% pentru contribuţia datorata de angajator.
Cotele pentru asigurări sociale de sănătate sunt de 5,5% pentru contribuţia individuală; 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator şi 0,85% pentru contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
La bugetul asigurărilor de şomaj se va plăti o contribuţie individuală de 0,5%, iar angajatorul datorează şi el o contribuţie de 0,5%. Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, datorată de angajator, este cuprinsă între 0,15% şi 0,85%, în funcţie de clasa de risc.
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt persoanele fizice rezidente care realizează venituri din desfăşurarea unor activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege. Altă categorie de contribuabili sunt persoanele fizice nerezidente care realizează veniturile din desfăşurarea unor activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege,cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte. Persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială (venituri de drepturi de autor sau venituri realizate în baza convenţiilor/contractelor civile), vor datora şi ele contribuţii sociale.
„Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 740 lei vor plăti şi ei, de anul acesta, o contribuţie de 5,5% pentru asigurările sociale de sănătate”, a precizat Ioan Mihaiu.
Alte categorii de contribuabili ale sistemelor de asigurări sociale sunt persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, precum şi instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi, după caz, suportă, potrivit prevederilor legale, contribuţii sociale obligatorii, în numele asiguratului. Aceste contribuţii vor fi plătite de orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
Declaraţia D112 se depune lunar până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se depune: prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul portalului e – România şi pe suport electronic însoţit de declaraţia în format hârtie, semnată şi ştampilată, conform legii.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!