Conform noului Ghid solicitanţii eligibili pentru submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt: tânarul fermier care se instalează ca unic şef al exploataţiei agricole sau persoană juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier se instalează şi exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile referitoare la gestionare, la beneficii şi la riscurile financiare legate de exploataţie.
Conform normelor în vigoare „tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de Finanţare. În momentul înscrierii el trebuie să deţină competențele şi calificările profesionale adecvate. Este necesar ca el să fie pentru prima dată șef într-o exploataţie agricolă.
Exploataţia trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO, exploataţia este înregistrată ca microintreprindere/ intreprindere mică şi este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol şi/sau in Registrul exploataţiilor – ANSVSA;
Exploataţia agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
Noi prevederi
În cadrul unei familii, doar unul din membri (soţ-soţie) poate să beneficieze de sprijin pentru instalare, fie prin intermediul Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri, fie prin intermediul submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
De asemenea, în situaţia preluării exploataţiei de la soţ /soţie nu se acordă punctaj la selecţie pentru preluare integrală. Pe perioada de implementare şi monitorizare a proiectului, solicitantul trebuie să menţină cel puţin încadrarea în dimensiunea SO a exploataţiei agricole, pentru care proiectul este selectat şi aprobat, fără a reduce dimensiunea SO sub limita cu care exploataţia a accesat sprijin.
În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/ societăţii.
Tânărul fermier solicitant al sprijinului de instalare nu trebuie să deţină acţiuni în alte societăţi care desfăşoară activităţi agricole. Este permisă accesarea submasurilor non-agricole 6.2 şi 6.4 în acelaşi timp cu submăsura 6.1, dar prin Cereri de Finanţare diferite.
Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole, pentru prima dată. Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/sau arendă şi/ sau concesionare.
Exploataţia agricolă cu dimensiunea cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO produce în principal produse agricole vegetale şi/sau animale (materie prima) pentru consum uman şi hrana animalelor.
Pentru evitarea creării de condiţii artificiale, verificarea se face atât pentru tânărul fermier cât şi pentru cedenţi. Nu este admisă fărămiţarea exploataţiilor agricole, în scopul creării în mod artificial de condiţii necesare pentru a beneficia de sprijin.
Pentru studenţii care doresc să acceseze sprijin prin intermediul sM 6.1, în situaţia în care sediul facultăţii la care sunt înscrişi nu se afă în cel mai apropiat UAT faţă de UAT-ul în care este înregistrată exploataţia agricolă, aceştia sunt eligibili numai dacă urmează modul de învăţământ cu frecvenţă redusă (fără frecvenţă/ prin corespondenţă).
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioadă de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de: 50.000 de euro pentru exploataţiile între 30.000 SO şi 50.000 SO şi 40.000 de euro pentru exploataţiile între 12.000 SO şi 29.999 SO.
Sprijinul se va acorda sub formă de primă în două tranşe. 75% din cuantumul sprijinului la încheierea Deciziei de Finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a Planului de Afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole), de la încheierea Contractului de Finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!