După terminarea slujbei religioase a avut loc un Tedeum şi un parastas, ambele celebrate de un sobor de preoţi, la troiţa din centrul satului. Troița a fost ridicată în memoria ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă. A urmat, apoi, un moment deosebit: lansarea cărţii „Delani un sat din Ţara Beiuşului. Studiu monografic”, lucrare coordonată de ec. Nicolae Bulc, director general adjunct la Repcon Oradea şi dr. Vasile Todincă, cercetător ştiinţific la Muzeul Ţării Crişurilor. Prezentarea lucrării a fost făcută de către prof. Elena Flore şi dr. Vasile Todincă. În cuvântul lor, cei doi au expus conţinutul lucrării. Aceștia au mulțumit colaboratorilor şi, în mod special, lui Nicolae Bulc, fiu al satului Delani, susţinătorul moral şi material al cercetării.
La realizarea studiului monografic şi-au dat concursul: prof. Elena Flore, prof. Mihaela Bulc, înv. Cornelia Bulc, ec. Marian Bulc, preot Ionel Ţoţa, prof. Petru Flore şi preot Florin Dumitru Selegean.
„Din dorinţa de a fi cât mai cuprinzătoare, lucrarea a fost gândită şi concepută de către autorii ei, într-un spirit intredisciplinar. Ea reprezintă o frumoasă aventură a spiritului, un prim pas în redarea unui microunivers istorico-social şi etnografic cu zbuciumul lui între existenţă şi neant, cu credinţele şi ritualurile «veacului de om», asupra cărora istoria şi-a pus amprenta, dar şi un izvor de primenire intelectuală”, ne-a declarat cercetătorul ştiinţific, dr. Vasile Todinca.
Evenimentul a continuat cu un spectacol folcloric, susținut de ansamblul Casei de Cultură a Municipiului Beiuş. Spre seară, la căminul cultural din localitate, a avut loc o masă festivă la care au participat toţi cetăţenii satului, într-o atmosferă plăcută de cântec, joc şi voie bună.
La eveniment au participat viceprimarul orașului Beiuș, Gheorghe Costin, şi consilierul municipal Marcel Ureche.
C.D
Citiți principiile noastre de moderare aici!