Un loc de muncă potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor. Un salariu mai bun. Un job mai stabil. Acestea ar fi principalele motive pentru care românii şi-ar schimba locul de muncă în 2017. Acestea au fost evidenţiate prin intermediul unui studiu realizat de eJobs în perioada 1 ianuarie – 17 februarie 2017 pe un eşantion de 1.350 de angajaţi.
Optimism
Angajaţii chestionaţi în cadrul studiului sunt optimişti. Astfel, 52% dintre aceştia cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-și schimbe locul de muncă în 2017, aspirând la o situație profesională mai bună și la venituri mai mari. 47% dintre intervievaţi cred că numărul locurilor de muncă va crește în acest an. Cei mai mulţi dintre respondenți (69%) consideră că cererea angajatorilor va fi axată pe forța de muncă specializată.
În ceea ce privește ușurința cu care ar putea să-și găsească un job, bărbații sunt mai încrezători decât femeile. 52% dintre ei cred că le va fi ușor să-și găsească un job în 2017, în timp ce doar 46% dintre femeile care au răspuns la acest sondaj sunt de aceeaşi părere. Studenții și tinerii sunt cei mai optimiști că-și vor găsi un loc de muncă în acest an, 64% dintre ei spunând că vor face acest lucru cu ușurință.
Dacă avem în vedere profilul studiilor, angajaţii cu studii superioare consideră că este mai important ca job-ul să le stimuleze abilităţile, în timp ce pentru cei cu studii medii contează mai mult salariul.
În ceea ce priveşte criteriile pe care angajaţii le au în vedere atunci când îşi aleg angajatorul, pe lângă salariu şi pachetul de beneficii (86%) sau responsabilităţile şi activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei şi programul de lucru sunt de asemenea prioritare.
Nu în ultimul rând, imaginea unei companii şi percepţiile angajaţilor despre aceasta sunt criterii importante pentru cei care îşi caută un loc de muncă. Astfel, 88% dintre angajaţii români care au participat la sondaj spun că reputaţia companiei angajatoare este importantă, doar 1% declarând că nu ţin cont de acest aspect.
Deși 23% dintre români declară că sunt mulțumiți și chiar foarte mulțumiți cu actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiți la job. Majoritatea angajaților români participanți la sondaj se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de proximitatea locului de muncă față de casă (61%), de siguranța locului de muncă (59%), de atribuțiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cu cele mai multe dezamăgiri pentru români, se află oportunitățile de promovare. 54% dintre respondenţi s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de oportunitățile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.
În ceea ce privește atitudinea șefilor, 46% dintre români sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de relația cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relație prea bună.
Sondajul mai scoate în evidenţă faptul că românii sunt cel mai puţin dispuşi să facă compromisuri legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!