Potrivit deputatului, numărul copiilor instituționalizați rămâne constant în jurul a 60.000. În fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonați în spitalele din România. Dintre aceștia, doar 3.809 au fost declarați adoptabili până la 30 septembrie anul trecut si un număr de 1700 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptaţi naţional si 11 internaţional până la 30 septembrie 2015. Noua lege facilitează doar adopţiile naţionale, nu şi cele internaţionale, acceptabile doar dacă unul dintre părinţi are cetăţenia română.
Modificări concrete
Iată modificările legislative cele mai importante, subliniate de către dep. Cherecheş:
Se consideră refuz abuziv de a consimți la adopție dacă părinții firești nu se prezintă la 2 termene consecutive de judecată (înainte era, dacă nu se prezintă în mod repetat)
Atestatul de familie adoptatoare e prelungit de la 1 an la 2 ani
Întocmirea raportului final de evaluare a capacității de a adopta a solicitantului se face în 90 de zile (față de 120 de zile cât era)
Procedura adopției poate demara după 6 luni de la instituirea măsurii de protecție specială,dacă părinții sau rudele până la gradul al patrulea nu pot fi găsiți sau nu colaborează (față de 1 an cât era înainte)
Familia care are un copil în plasament poate demara procedura de adopție după ce au trecut minim 6 luni de la instituirea plasamentului (față de 2 ani cât era înainte)
Efectele hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii adopției se mențin până la împlinirea vârstei de 14 ani a copilului sau până la încuviințarea adopției (înainte se mențineau maxim 2 ani)
Raportul de potrivire dintre copil și familia adoptivă se realizează de direcția din raza teritorială a domiciliului copilului (față de Autoritatea națională înainte)
Introducerea obligativității pentru angajatori de a acorda celor care doresc să adopte, timpul liber necesar pentru efectuarea evaluărilor necesare pentru obținerea atestatului și realizarea potrivirii practice, în limita a 40 de ore/an, fără afectarea drepturilor salariale (amendamentul comisiei)
Reducerea termenului în care un copil poate deveni eligibil pentru adopția internațională de la 2 ani la 1 an. Calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care copilului i s-a deschis procedura adopției și în care se încearcă identificarea unei familii adoptatoare din România
Persoana sau familia selectată în timpul procedurii de potrivire inițială are obligația de a veni în România și a locui efectiv în țară pe o perioadă de cel puțin 30 de zile consecutive, în scopul realizării potrivirii practice cu copilul, la adopția internațională.
Facilitarea acomodãrii şi integrãrii copilului în noua familie prin acordarea unuia dintre pãrinţii adoptivi a unui concediu de acomodare pe o perioadã de maxim un an, pentru copiii mai mari de 2 ani, începând de la data încredințării în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunarã de 3,4 ISR, adică 1.700 lei. În cazul copiilor de sub 2 ani, se aplică prevederile OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pt creșterea copilului (nu a existat așa ceva până ce am introdus noi în 2014 în inițiativă)
Legea intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!