Ajutorul va sprijini înfiinţarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon destinată producţiei de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională şi tranziţia verde a economiei regionale.
România a notificat Comisiei planul său de a sprijini Nokian Tyres să înfiinţeze o nouă fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în Oradea, judeţul Bihor (regiunea Nord-Vest). În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct. Ajutorul va avea o valoare de aproximativ 99,5 milioane euro (495,2 milioane lei). Investiţia este estimată la aproximativ 650 de milioane euro.
Se preconizează că fabrica va avea o capacitate de producţie de aproximativ 6 milioane de unităţi pe an. Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum şi alte locuri de muncă indirecte. Se preconizează totodată că proiectul va aduce beneficii în materie de sustenabilitate, întrucât urmăreşte înfiinţarea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon din lume. Fabrica va fi situată în Oradea, o zonă eligibilă pentru ajutor regional în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcţionarea UE (“TFUE”).
Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE, care permite statelor membre să promoveze dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone ale UE, precum şi în temeiul Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale din 2021.
Potrivit comunicatului, Comisia a constatat că măsura va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică şi la competitivitatea unei zone defavorizate. De asemenea, ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absenţa sprijinului public, măsura are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul UE.
În special, măsura este necesară şi adecvată pentru înfiinţarea noii fabrici a Nokian Tyres, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea regională, iar ajutorul este proporţional şi limitat la minimumul necesar pentru a atrage investiţia în Oradea, susţine forul comunitar. Acesta nu va depăşi valoarea maximă permisă a ajutorului pentru proiect, calculată pe baza hărţii ajutoarelor regionale a României.
Având în vedere aceste considerente, Comisia a anunţat că aprobat măsura notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
“Această măsură în valoare de 99,5 milioane euro va permite României să sprijine înfiinţarea unei noi fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 în Oradea. Se preconizează că proiectul va reprezenta o premieră la nivel mondial şi va contribui la competitivitatea şi tranziţia verde în această zonă”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XPai nu au construit-o? Tot din presa aflam ca s-a si produs prima anvelopa in urma cu cateva saptamani. Hm!
In plus, emisiioe ZERO de CO2 nu au de a face cu mirosul de cauciuc fierbinte care este deja in jurul fabricii – sa vedem cat de repede va ajunge mirosul si in oras odata cu cresterea productiei!
-
Daca nu suporti mirosu poti sa te muti. Bolojan a spus clar ca cei ce nu se adapteaza dezvoltarii, sunt liberi sa plece. Asa ca mars
Mie greu sa înțeleg de ce li se da acești bani practic au plecat din Rusia din cauza sancțiunilor nu de dragul romanilor
Toata lumea calareste pe ZERO Carbon … restul emisiilor poluante nu mai conteaza, nu-i asa?
Unde sunt salariile de 1000 euro? Si un inginer are sub 4000 lei. Cat au muncitorii? Le-a zis chelu haideti aica ca aici e salaru minim
Ajutor de la stat si la muncitori dau salarii de mizerie. Au plecat muncitori de la alte multinationale la ei si acum nu stiu cum sa se intoarca inapoi. @Cornel: muncitorii au 2700-2800 net. Emisii CO2 zero asta e minciuna, de alte noxe nu zice nimic: lucrezi 5 ani pentru 2700 lei si iti scuipi plamanii. Cand se termina razboiul din Ucraina, fabrica se muta spre est pt mana de lucru mai ieftina. Ii doare in c… de poluare si sanatatea oamenilor. Noi ramanem cu subventiile date (ca la aeroport) si efect zero.