MAE asigură că a făcut demersuri către omologii de la Budapesta, pentru o soluție care să-i favorizeze pe navetiștii transfrontalieri. Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, a trimis o adresă către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, învederându-i demnitarului român problemele cu care se confruntă aceștia, propunând, totodată, redeschiderea unui punct de trecere a frontierei, în nordul județului Bihor.
În răspunsul său, Ministerul Afacerilor Externe de la București arată că este la curent cu blocajele generate de închiderea frontierei de către autoritățile maghiare și că încearcă să găsească o soluție. Însă, deocamdată, se așteaptă răspunsul părții maghiare.
Au fost patru demersuri
Redăm comunicatul Ministerului Afacerilor Externe:
“La data de 14 martie, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând inclusiv identificarea unei soluții practice privind situația lucrătorilor transfrontalieri, astfel încât aceștia să-şi poată continua activitatea. În lipsa unui răspuns, această problemă a fost abordată din nou, la data de 20 martie, în cadrul unei noi convorbiri a ministrului afacerilor externe cu omologul ungar. Totodată, așa cum am precizat anterior, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un demers oficial, prin Ambasada României la Budapesta, vineri, 20 martie, solicitând autorităților ungare atât deschiderea suplimentară a unor puncte de trecere a frontierei pentru transportatorii de marfă, cât și identificarea unei soluții pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceștia se află în prezent în imposibilitatea continuării activității și riscă să își piardă locurile de muncă.
Partea română a subliniat și faptul că măsurile adoptate de autoritățile ungare nu sunt conforme cu liniile directoare ale Comisiei Europene cu privire la managementul frontierelor, în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul SARS-CoV-2, care includ recomandări privind libera circulație a persoanelor, precum și a bunurilor și serviciilor.
Această temă a fost ridicată de ministrul român de externe și în cadrul reuniunii prin videoconferință a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020.
Având în vedere că partea ungară nu a transmis un răspuns la problemele întâmpinate de lucrătorii transfrontalieri, MAE va continua demersurile pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluții care să permită exercitarea în condiții optime a liberei circulații a lucrătorilor transfrontalieri din cele două state”.
Pasztor îi cere ministrului Aurescu să rezolve problema navetiștilor RO-HU
Trimite articolul
Xaceeasi stire am vazut-o la unguri acum 4-5 zile dar ziceau chiar invers ca partea roamana nu ii baga in seama cu chestia asta. oare cine minte ? ciudat ca Ungaria deja are un acord cu Slovacia si Austria pe tema asta de 2 saptamani…
romania nu e in stare sa colaboreze cu ungaria ……..a vazut cineva ce a declarat domnu szijjarto peter????incredibil ce se intimpla in Romania.UNGARIA A AJUNS LA UN ACORD COMUN CU TOTI VECINII inclusiv cu SLOVACIA dar cu ROMANIA nui merge,ce i sa cerut lui ministru ungariei sa rezolvat dupa ce la noi dau amenzi pentru tricolorul ungariei.asta da colaborare,tot asa mai departe .si dupa toate aceasta inca si mai mintesc ca de obicei….rusine
-
Asta-i Romania asteapta tot de la alte state da tara noastra nu e in strare sa faca ceva! Ungurii au dat voie sa vina romanii acasa si asa le multumeste cu amenda mentalitate tipic romanesc!