Prin hotărârea de miercuri, Curtea Supremă a admis recursul Inspecției Judiciare împotriva unei hotărâri din 3 mai 2023 a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Este pentru a doua oară când instanța supremă dispune ca procesul disciplinar să se reia la Consiliul Superior al Magistraturii care a constat, de fiecare dată, constatat nulitatea acțiunii disciplinare îndreptate împotriva celor doi procurori.
Acuzațiile formulate de Inspecția Judiciară
Ciprian Man și Cristian Ardelean au fost acuzați de Inspecția Judiciară de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”. Acțiunea disciplinară a fost exercitată în 2019, după ce procurorii, pe atunci la DNA Oradea, au apărut într-o înregistrare făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu și realizată cu un an înainte, când s-ar fi discutat despre acțiuni de intimidare a unor judecători din Oradea.
„S-a reţinut că, în timpul şedinţei de analiză, desfăşurată într-un spaţiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetaţi au făcut o serie de afirmaţii, în prezenţa altor colegi, prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraţilor. Totodată, limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea este de natură a contraria şi indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfăşurarea unor activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor”, arăta Inspecţia Judiciară, într-un comunicat dat la acea vreme.
Anterior, în ianuarie 2019, Ciprian Man și Cristian Ardelean au fost revocați de CSM din funcțiile de procurori DNA, stabilindu-se ca aceștia să-și continue activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
CSM anulează acțiunea, Curtea Supremă cere continuarea judecării
Un prim verdict a fost dat pe 2 iunie 2021, când Secţia pentru procurori în materie disciplinară a respins acțiunea disciplinară pentru un viciu de procedură. Concret,
[eadvert]
acțiunea împotriva celor doi procurori bihoreni ar fi fost vizată de inspectorul şef Lucian Netejoru, despre a cărui instalare ca interimar, în septembrie 2018, la conducerea Inspecției Judiciare, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că a fost una politică. Astfel, toate actele întocmite în timpul interimatului acestuia au fost lovite de nulitate.
Inspecția Judiciară a atacat soluția CSM, iar pe 23 mai 2022 Înalta Curte de Casație și Justiție a casat hotărârea Secției pentru procurori în materie disciplinară și a cerut continuarea judecății.
Un an mai târziu, pe 3 mai 2023, CSM a constatat din nou nulitatea acțiunii disciplinare împotriva celor doi procurori, pe motiv că inspectorul care a investigat cazul nu a fost desemnat aleatoriu, aşa cum este procedural. Din nou, Inspecția Judiciară s-a adresat Curții Supreme care a decis ca dosarul disciplinar al procurorilor Man și Ardelean să fie judecat, pentru a treia oară, de Consiliul Superior al Magistraturii.
Procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, trimiși în judecată disciplinară de Inspecția Judiciară
Citiți principiile noastre de moderare aici!