Un băiat, în vârstă de 9 ani, a fost rănit vara trecută în cadrul unui accident rutier petrecut în Sălard. În urma accidentului, băiatul a suferit multiple răni și a fost operat la cap la Spitalul Județean. Copilul a fost transferat la Curteanu, la secția de neurologie, iar apoi la secția de terapie intensivă. A stat internat la Curteanu între 26.09 – 23.10.2017.
Externarea lui s-a decis de către o comisie medicală întrucât, copilul aflat în stare vegetativă, dar fără probleme vitale, nu mai era justificat să rămână internat la secția de terapie intensivă.
Spitalul a emis decont (nu factură) pentru ca părinții să știe valoarea serviciilor acordate la fel ca la toți ceilalți pacienți care se internează la Curteanu. Un exemplar a fost înmânat familiei băiatului, unul la departamentul financiar al spitalului și unul pe secție.
Medicii au stat de vorbă cu părinții și le-au recomandat să găsească un centru de sănătate unde copilul ar putea primi îngrijirile potrivite. În 23 ianuarie, părinții au adus copilul în ambulatoriul Sp. Gavril Curteanu pentru a i se schimba sonda gastrică. La vederea micului pacient, medicul a încremenit: copilul avea escare pe corp, semn că nimeni nu s-a îngrijit de el să îl miște de pe o parte pe alta în pat ca să nu i se facă răni. Copilului i s-a schimbat sonda și a beneficiat de serviciile medicale cerute de părinți și de care avea nevoie.
Ulterior, cazul a apărut pe TVR, dar spune managerul spitalului Maria Silaghi, informațiile au apărut trunchiate și s-a transmis faptul că părinții ar fi fost puși la plată. De fapt, li s-a înmânat doar acel decont, o simplă hârtie informativă.
Chiar dacă este caz de accident rutier, tot nu se putea pune problema plății spitalizării din partea familiei, întrucât spitalul nu a primit raportul poliției și nu știe cine este vinovat de producerea accidentului și de la cine să solicite contravaloarea spitalizării. Conform articolului 320 din Legea Sănătății (95/2006), furnizorii de servicii medicale își recuperează banii aferenți spitalizării, în caz de accidente, de la cei vinovați. La spitalul Curteanu sunt în prezent circa 78 de dosare de accidente și agresiuni, iar suma care trebuie recuperată nu trece de 3.000 de lei.
În cazul în care accidentul sau agresiunea se transmite de la poliție a fi cu autori necunoscuți, spitalul suportă cheltuielile spitalizării. Cum în acest caz nu s-a primit încă raportul poliției, spitalul nu știe cine s-a făcut vinovat de accident, deci exclude posibilitatea de a solicita bani familiei.
La rândul său, tatăl copilului Sorin Mihai Toma, susţine că băiatul său a fost bine îngrijit acasă, iar escarele le-ar fi făcut în spital. Mai mult, acesta îi acuză pe doctorii de la secţia ATI a Spitalului Curteanu că l-ar fi jignit, adresându-i cuvinte, precum: ,,prost’’ şi ,,bădăran’’.
,,Sonda i-a fost schimbată pe targă, pe holul spitalui. Medicul a venit şi a acuzat-o pe soţia mea că nu-şi îngrijeşte copilul, spunându-i că micuţul e plin de escare. (Aceasta în condiţiile în care, în ambulator, dr. Gabriela Iuhas ne lăudase că-l îngrijim foarte bine). Rănile datează din perioada în care a fost în spital, din septembrie. Eu am martori vecinii care au văzut copilul cu escare imediat după ce l-au lăsat acasă. Unul dintre doctori susţine că noi nu l-am îngrijit. L-am întrebat atunci pe doctor că dacă, la rându-i, ar avea un copil în situaţia asta, oare vecinii săi nu ar veni să vadă copilul? Medicul m-a făcut prost şi bădăran. Ei bine, vecinii mei au vizitat copilul imediat ce l-au externat şi au văzut aceste escare’’, susţine Sorin Mihai Toma.
De asemenea, în discuţia cu redactorul Jurnal bihorean/Bihon.ro, el nu i-a acuzat pe medici că au refuzat internarea pe motiv de neplată a costurilor legate de spitalizare (care sunt de ordinul sutelor de milioane de lei vechi), ci susţine că medicii l-au externat pe motiv că nu e caz de ATI.
,,Cheltuielile spitaliceşti sunt de peste 500 de milioane de lei vechi. Eu lucrez la Faist Oradea şi nu îmi permit să le plătesc. Ce nu înţeleg este de ce l-au externat fără acordul meu? În luna noiembrie ei au făcut o comisie şi au decis că nu este caz de ATI. Au spus că băiatul e în stare vegetativă de comă şi nu poate fi ţinut în spital. L-au mai mutat vreo trei săptămâni pe secţie la dr. Miculschi, după care ne-au trimis acasă cu el. Dar eu nu am semnat nicăieri pentru externare. Nu ştiu cine a semnat în locul nostru. Eu consider (iar medicul neurochirurg de la Judeţean care l-a operat la cap a confirmat asta) că în spital ar fi fost locul potrivit pentru îngrijiri medicale, de care dacă ar fi beneficiat, poate astăzi era mai bine. Însă ei au preferat să ne arunce dintr-un salon într-altul, de pe o secţie pe alta, pronosticând că va muri în două zile, în două săptămâni, într-o lună etc.’’, este de părere tatăl copilului accidentat.
Părinţii copilului susţin că nu îşi doresc procese ori războaie cu medicii sau personalul medical. Tot ce speră e ca băiatul lor să beneficieze de îngrijiri şi tratamente medicale corespunzătoare, ca medicii şi cadrele medicale să-şi facă meseria cu bună-credinţă şi se roagă lui Dumnezeu ca după ce, în luna această lună, medicul îi va pune înapoi placa craniană, starea copilului să evolueze favorabil.
Dezmințire: Redacția Bihon.ro și Jurnal bihorean precizează că nu doctorul Florea a fost cel care s-a ocupat de acest caz, așa cum eronat a apărut inițial. Transmitem că doctorul mai sus menționat nu are nicio legătură cu cazul prezentat în acest articol.
Știrea inițială
Medicii de la spitalele orădene refuză să-i asigure continuarea tratamentului până nu achită primele îngrijiri.
”Un copil de 9 ani, aflat în comă, a fost externat. Spitalul le cere părinților să plătească spitalizarea”, transmite TVR, referindu-se la situația unui orădean.
Conform postului național, copilul a suferit, anul trecut, un accindet rutier, în urma căruia a ajuns în comă vegetativă. O comisie medicală a decis externarea iar copilul a fost pus în brațele părinților la pachet cu facturi de 500 milioane de lei, reclamă tatăl.
Întors recent pentru o procedură medicală recomandată de medicul curant, băiatul nu a fost primit în spital, spune tatăl, pe motiv că familia nu a achitat facturile după externare. Managerul Spitalului Municipal, Maria Silaghi, citata de TVR, invocă legea în apărarea poziției luate: Dacă persoana a cauzat accidentul, ar fi obligată să achite spitalizarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!