Totul s-a petrecut după o ceartă între cei doi frați: supărată, fetița a încercat să spargă o minge cu un cuțit și, fără să vrea, l-a înjunghiat pe băiat în piept. Copilul a murit pe patul de spital, iar bunica și mama lui, care se aflau într-o cameră alăturată, au fost acuzate de omor din culpă.
[eadvert]
Petrecut în vara lui 2020, dramaticul incident a ieșit la iveală în luna iulie a acestui an, când Judecătoria Oradea s-a pronunțat, în primă instanță, în acest caz. Între timp, sentința a fost atacată cu apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, care va da sentința definitivă.
Bihon a decis să protejeze identitatea celor implicați în acest caz. Totuși, vom relata cele întâmplate, așa cum au fost descrise în hotărârea judecătoriei orădene, pentru a atrage atenția asupra a ceea ce se poate întâmpla dintr-o banală joacă de copii, într-o clipă de neatenție a părinților.
De precizat că acest caz a fost dezvăluit, în premieră, de săptămânalul Bihoreanul.
De la o joacă între copii, la o tragedie
Într-o seară de la jumătatea lunii iulie 2020, fetița de 7 ani și fratele ei mai mic se jucau într-una dintre camerele casei bunicii lor. Într-o cameră învecinată – care avea ușa închisă, dar nu cu cheia – se aflau mama și bunica lor, care vorbeau la telefon cu tatăl copiilor..
La un moment dat, băiețelul și sora lui au început să se certe din cauza unei mingi. Fetița s-a dus în bucătărie, aflată chiar lângă camera în care se jucau. A luat un cuțit din sertarul mesei și s-a întors la fratele ei, cu intenția de a sparge mingea pe care acesta din urmă ar fi ținut-o în brațe. ”Însă victima (băiețelul – n.n.) s-a îndreptat spre ea, a strâns-o în braţe, moment în care s-a înţepat în cuţit, acesta decedând la spital la scurt timp după incident”, a reținut instanța.
Procurorii orădeni le-au acuzat pe bunica și pe mama copiilor de ucidere din culpă, iar la finalul anului trecut le-au trimis în judecată. A fost nevoie de doar șase termene ca Judecătoria Oradea să le achite pe amândouă.
De ce au fost achitate mama și bunica
Instanța a arătat că nici mama copiilor, nici bunica nu au încălcat obligația legală de supraveghere a minorilor. În opinia judecătorului, nu se impunea ca fetița și băiețelul să fie ținuți în permanență sub observație de către un adult, deoarece „la această vârstă (de 7 ani, respectiv 6 ani – n.n.) trebuie să experimenteze deprinderi de natură să le formeze un stil de viaţă independent.” În plus, magistratul a precizat că mama se afla în imediata apropiere a celor mici, „asigurând posibilitatea de a interveni în situaţia în care se iveşte un pericol”.
„În speţă însă, pericolul nu a putut fi anticipat de către adult şi nu putea fi prevenit decât dacă mama s-ar fi aflat chiar lângă copii şi poate nici atunci, în foarte multe situaţii urmarea gravă depinzând de viteza de reacţie a adultului, chiar dacă acesta se află la un pas de copil”, se arată în hotărârea Judecătoriei Oradea.
Instanța a menționat că mama nu putea anticipa că fetița va lua din sertarul cu tacâmuri un cuțit ca să spargă mingea. În plus, femeia a explicat că i-a învățat pe copii că nu au voie să folosească obiecte ascuțite și i-a ferit întotdeauna de pericole. De altfel, când mâncau, cei doi frați nu foloseau furculița, ci doar lingura, tocmai pentru a evita accidentele casnice.
În privința bunicii, aceasta a fost achitată pentru că instanța a considerat că nu avea vreo obligaţie în supravegherea minorilor – mama copiilor aflându-se în casă. Judecătoria a respins acuzația că bunica ar fi lăsat cuţitul la îndemâna copiilor, arătând că instrumentul era ținut în sertarul cu tacâmuri, unde îi este locul în mod obișnuit.
Instanța de fond nu a fost de acord nici cu susținerea procurorilor că femeia ar fi șters urmele infracțiunii:
„În primul rând, nu avea cum să anticipeze că nepotul ei va deceda la spital, speranţa oricărui părinte/bunic fiind aceea că o minune îl va salva. (…) În al doilea rând, trebuie avut în vedere că urmele unei astfel de infracţiuni sunt şocante şi pentru persoanele care sunt obişnuite să vadă sânge, dar cu atât mai mult pentru fraţii victimei, care au suferit un şoc şi cărora vederea acestor urme putea să le provoace traume psihologice mult mai grave.”
Psiholog: e indicată supravegherea „din umbră” a copiilor
Chestionat de Jurnal bihorean, psihologul Andreea Dobrițan consideră că incidentul tragic care a pus capăt vieții băiețelului de 6 ani s-a petrecut într-un interval foarte scurt de timp și era foarte greu, chiar imposibil de anticipat de vreun părinte. „Prin urmare, este indicat ca cei mici să fie supravegheați «din umbră», la nivel auditiv în mod constant, timp în care li se permite să se desfășoare fără a observa supravegherea directă a părintelui și conectându-se cu acesta din când în când. După cinci minute, părintele ar putea reveni în camera copiilor să îi întrebe dacă totul este în regulă, chiar dacă i-a auzit permanent și el știe ce s-a întâmplat până la momentul venirii lui”, explică Andreea Dobrițan.
Aceasta confirmă că este în regulă ca părintele să îi ofere copilului independență, dozată corespunzător vârstei: ”Fiecare ființă umană are nevoie de competență – «eu știu/pot singur» – și de autonomie – «pot să aleg din variantele oferite de părinți».”
Psihologul atrage atenția asupra importanței atmosferei din familie, a grupului de prieteni și a conținutului media asupra copiilor.
„Dacă atmosfera din familie este sănătoasă, securizantă, cu atenție spre nevoile membrilor, emisiunile și jocurile pe care le accesează copiii sunt educative, iar grupul de prieteni este un mediu sănătos de creștere, șansele ca tragediile de acest tip să se întâmple se reduc semnificativ”, arată Andreea Dobrițan.
Trimite articolul
XȘi fetita trai cu stigmatul uciderii frățiorul eitrauma nevindecabila din păcate,eu nu vad vina cuiva vad doar tragedia produsa nimeni și nimic nu-l mai aduce înapoi pe micuțul nevinovat