Colaboratorul autorizat al anchetatorilor, care l-a și denunțat pe inculpat, a refuzat să i se dea un nume de cod și a preferat să-și păstreze identitatea reală.
„Acest fapt este mai rar întâlnit în cadrul activităţilor de autorizare de cumpărări de droguri. De regulă, denunţătorii doresc să li se dea «nume de cod» şi identitatea să le fie protejată pentru a nu deveni vulnerabili în faţa persoanelor cercetate”, au explicat procurorii DIICOT. Potrivit acestora, colaboratorul „nu avea vulnerabilităţi şi nici nu se simţea ameninţat de către inculpat”.
Implicarea denunțătorului devenit colaborator al anchetatorilor a avut succes, suspectul fiind prins în flagrant delict și condamnat luni, de Tribunalul Bihor, la 2 ani și 7 luni de închisoare, cu suspendare, alături de obligația de a munci 120 de zile în folosul comunității. Sentința nu este definitivă.
Denunțător, după ce a fost percheziționat în alt dosar
Totul a pornit de la o percheziție care a fost făcută, în dimineața de 25 mai 2023, în locuința unui tânăr din Oradea, implicat într-un alt dosar penal. Anchetatorii susțin că bărbatul percheziționat s-a oferit să formuleze un denunț împotriva celui de la care cumpăra droguri și astfel să-i fie înjumătăţite limitele de pedeapsă.
Mai mult, tânărul ar fi dorit să colaboreze cu polițiștii antidrog și cu procurorii DIICOT cu identitatea sa reală, ceea ce, susțin investigatorii, arată că nu avea nimic de ascuns. Bărbatul a susținut că a cumpărat droguri de mai multe ori de la furnizorul său, dar au existat și situații în care acesta din urmă îi oferea substanțe interzise în contul unor datorii.
Drept urmare, în aceeași zi i-a scris celui pe care l-a indicat drept dealerul său, Aurel C., care i-a răspuns că are o cantitate mare de droguri „cristal”, 3-CMC, pe care vrea să o vândă de urgenţă, deoarece are nevoie de bani. Mai mult, suspectul ar fi cerut un preț mai mic pentru „marfa” ilegală și i-a spus colaboratorului autorizat că îl așteaptă la locuința sa din Oradea.
Droguri vândute la geam
Tranzacția a fost amânată câteva ore, până când a fost încuviințată efectuarea unei percheziții la suspectul despre care anchetatorii susțineau că, „fiind versat, vindea drogurile de acasă, de pe geam şi nu dorea să iasă în oraş”.
Spre seară, când colaboratorul s-a dus la locul indicat, vânzătorul a ieșit la geamul apartamentului și i-a dat un pachet de țigări în care se afla o pungă cu 17 grame dintr-o substanță alb-gălbuie. A primit în schimb 2.500 de lei, iar după ce au supravegheat de la distanță tranzacția, polițiștii au intervenit și l-au reținut pe dealer. Au găsit în locuința lui banii primiți de la colaboratorul autorizat, un gram de canabis, un cântar electronic și un telefon.
A doua zi, Aurel C. a fost trimis în arest la domiciliu, unde a rămas până în luna aprilie a acestui an, când a fost pus sub control judiciar. El a susținut că a fost provocat de către denunțător și că nu sunt probe care să confirme că ar fi vândut anterior droguri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!