Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Orizont din Oradea.
[eadvert]
În România Educată, două eleve cu handicap mintal sever de la această unitate de învățământ nu ar mai fi fost primite la cursuri în perioada menstruației, susține un părinte citat de ebihoreanul.ro.
O astfel de decizie discriminatorie a ridicat semne de întrebare și a generat indignare în comunitatea locală. Părinții fetelor cu dizabilități mintale severe arată că o astfel de decizie nu face decât să îngrădească dreptul la educație al elevelor.
Conducerea școlii, sub pretextul protejării sănătății elevilor, a emis o hotărâre care le interzicea fetelor cu dizabilități mintale severe să participe la cursuri în timpul menstruației.
„Noi suntem mulţumiţi de şcoală, n-au fost niciodată probleme, iar fiicei noastre îi place acolo. La începutul anului şcolar am găsit-o într-o zi pătată de sânge şi cu absorbantul neschimbat înainte să o luăm noi de la şcoală, dar am crezut că a fost un incident. Dar la 14 martie, când am anunţat-o pe dirigintă că fetei i-a venit menstruaţia, ne-a trimis hotărârea, anunţându-ne că trebuie să o ţinem acasă. Cum? Ar trebui să-mi iau concediu, ea nu poate sta singură!”, a declarat, pentru ebihoreanul.ro, părintele unei eleve de gimnaziu.
Același părinte, citat de ebihoreanul, susține că i-ar fi cerut explicații directoarei, care i-ar fi spus, conform sursei citate, că „măsura a fost luată pentru «a proteja sănătatea copiilor», fără să-i explice cum anume”.
Părintele susține, mai notează sursa citată, „că a continuat să-şi ducă fiica la şcoală, copila a fost primită, dar nimeni nu a mai ajutat-o să-şi schimbe absorbantul”.
Drepturi îngrădite
Această acțiune a fost justificată cu o preocupare pentru siguranța și confortul elevilor, dar în realitate a dus la negarea unui drept fundamental al acestora – dreptul la educație. Interdicția a fost percepută ca fiind discriminatorie, inclusiv de către prof. Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
„Hotărârea a fost luată în septembrie 2023. Eu am aflat de existența ei în urma unei discuții telefonice cu un jurnalist, la finalul săptămânii trecute, moment în care am luat legătura cu conducerea unității de învățământ. Le-am cerut să se întrunească Consiliul de Administrație, să revoce acea hotărâre, pentru că felul în care era formulată îngrădea practic un drept la educație, un drept constituțional. Am discutat cu doamna directoare și mi-a confirmat că, din septembrie până acum, nu s-a pus problema ca vreun elev să nu fie primit în școală și am întrebat-o dacă există o sesizare în acest sens”, a declarat inspectorul șef, Horea Abrudan.
„Mi-a spus că, din septembrie până acum, nu există nicio sesizare a cuiva la nivelul școlii. Nici la nivel de Inspectorat Școlar nu există o astfel de sesizare. Dacă apărea o sesizare de acest fel la nivelul instituției noastre, am fi aflat de existența unei astfel de hotărâri. Elevii nu au fost afectați de hotărâre, dar aceasta nu respectă un principiu al Constituției – dreptul la educație. Hotărârea CA de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont a fost revocată săptămâna trecută, imediat după ce am vorbit cu ei. Au convocat Consiliul de Administrație de urgență și au revocat-o”, a mai precizat sursa de mai sus.
Directoarea școlii, Lăcrimioara Șipoș, susține că decizia a fost luată în urma consultării părinților, angajaților școlii și că este vorba de două cazuri particulare.
Contactată telefonic de redactorul Jurnal bihorean, directoarea Lăcrimioara Șipoș a declarat că nu s-a urmărit îngrădirea dreptului la educație, ci „a fost pusă în balanță sănătatea versus educația”.
„Acea hotărâre a avut o formulare defectuoasă, pentru că dacă stau să o citesc acum poate o văd ca fiind imperativă, dar așa a fost atunci scrisă. Acea hotărâre s-a luat după niște consultări cu părinții, cu profesorii, cu angajații, pentru că există un ghid legislativ pe această speță. În legislație se face referire doar la scutirea de efort fizic în orele de educație fizică și sport. Nu scrie nicăieri ce poți să faci în cazul elevelor cu deficiențe mintale severe în situațiile delicate”, a declarat prof. Lăcrimioara Șipoș.
„Și aici ne referim la două fetițe, pentru că despre aceasta este vorba, care au scutec în permanență. Nu pot să verbalizeze ce le doare și pe lângă asta, își bagă mâinile în scutec. Iar în perioada menstruației, dacă-și bagă mâna în sânge și o scot după aceea și o pun în jur pe obiectele din clasă, există un risc de a se transmite anumite boli, pentru că noi nu avem o situație foarte clară cu bolile pe care le pot avea acești copii. Pentru că se cere acea adeverință de la medicul de familie și istoricul medical doar la început de clasa pregătitoare, respectiv de clasa a cincea. Ce se întâmplă ulterior, noi nu prea știm. Mai ales că există și copii care fac parte din familii care nu sunt interesate de ceea ce se întâmplă”, a mai precizat profesoara.
Acea hotătâre a fost dată în ideea în care, dacă părinții doresc să le țină acasă, să nu-și facă probleme că vor fi puse absente sau că vor avea repercusiuni. Hotărârea a fost revocată până când vom avea documentele medicale necesare sau va exista o bază legală. Dar în această perioadă, nu a existat vreo zi în care vreo elevă să nu fie primită la școală. Niciun părinte nu a fost nemulțumit. Nu a existat nicio reclamație sau nemulțumire din partea absolut a niciunui părinte. Miercuri am avut o întâlnire cu toți părinții și toți au fost revoltați de ce a apărut în presă. Cu toții au declarat că sunt foarte mulțumiți de ce se întâmplă în școală și le pare rău că este mânjită imaginea școlii”, a declarat sursa de mai sus.
Trimite articolul
XDomnu ziarist da schimba tu tamponul la ei sau da sau voie la școală
cu copii așa zis normali sa ai la copilul tau unu in casa și când îl bate sau o lovește sau îi face cu sânge fii tolerant nu ii bine pt nici unu !!! și vorbește după o eleva din asta a spart cu sacaunl fata la o îngrijitoare pt salarul minim pe economie …..
-
Ce a vrut să ne “transmiță” autorul?
-
draga cetate, banuim ca ai dizabilitati uriase la educatie…