Ceremonia de deschidere a Festivalului Medieval Oradea a avut ca punct de plecare Centrul Comercial Crişul. Invitaţii au traversat centrul oraşului pe traseul Calea Republicii – Piaţa Ferdinand, Podul Sfântul Ladislau cu punct terminus în Piaţa Unirii. Acolo a avut loc parada coifurilor şi prezentarea cavalerilor.
Patru dintre competitori erau încă scutieri la sosirea la festival. Campionul de anul trecut, francezul Michael Sade a fost amfitrionul ceremonie de investire a acestora la gradul de cavaler.
„Patru cavaleri vor fi înnobilați, înainte de ceremonia jurământului coifurilor. În faţa mea îi voi chema pe cei patru scutieri pentru a primi diploma de înnobilare”, a spus Michael Sade după care a rostit pentru fiecare viitor cavaler cuvântul de investire urându-le curaj şi punându-le simbolic pintenii pe care îi vor purta în bătăliile viitoare.
A urmat jurământul coifurilor, un jurământ de fraternitate. De mâine vor fi cu toţii în arenă şi se vor înfrunta. „Pentru cea mai mare glorie a lui Dumnezeu şi a ţărilor noastre! Vă cer loialitate, curtuazie şi dreptate!”, le-a cerut cavalerul Michael Sade. Şi au jurat! Apoi au fost eliberaţi zeci de porumbei albi, spre bucuria copiilor aflaţi în Piaţa Unirii.
A urmat apoi parada modei medievale, colecţia de primăvară – vară din anul 1362, adusă de designer din Burgundia. A şocat Roma şi Papalitatea atât de mult încât designerul a fost excomunicat pentru totdeauna de către Vatican, a spus prezentatorul paradei. La Oradea a prezentat regelui Szigismund această colecţie de primăvară-vară ce combină extravaganță şi strălucire în culori vibrante. Au fost prezentate, printr-o simpatică parodie, rochii pentru prestigioase ocazii, în sunetele muzicii lui Beyonce, îmbrăcăminte de fiecare zi inspirată de tunica Sfântului Petru, o rochie cu un croi special pentru pedepsirea şi biciuirea păcătoşilor, apoi o îmbrăcăminte care a definit masculinitatea, ţinute de lucru, outfitul vânătorului. La final a urcat pe podium designerul Marcelo Di Coco din cetatea Florenţei, în aplauzele publicului.
Fiecare moment a fost legat în sunetul toboşarilor din Visegrad. O demonstraţie impresionată a fost şi demonstraţia stegarilor medievali iar la final a fost prezentată sceneta legată de încercările Purgatoriului care a cuprins confruntări de spadasini. Acesta a fost doar un preambul spectaculos la cele trei zile e festival care vor urma în Cetatea Oradea.
Trimite articolul
XUnii prefera pasajele si centuri decat asta