Asociaţia Caritas Eparhial Oradea marchează împlinirea a zece ani de activitate printr-un alt eveniment. De această dată este vorba de o conferinţă internaţională pe tema migraţiei romilor la care participă specialişti şi persoane active în domeniul migraţiei (inclusiv în migraţia romilor) atât din ţările de origine ale migranţilor, cât şi din ţările de destinaţie ale acestora.
61 de reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale naţionale, ai instituţiilor europene cu responsabilităţi în acest domeniu, dar şi ai societăţii civile şi ai diverselor organizaţii reprezentative ale romilor din şapte ţări (Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Germania, Italia, Ungaria şi România). Împreună cu angajaţii Asociaţiei Caritas Eparhial aceştia lucrează împreună, în aceste zile, la găsirea unor modalităţi mai bune, mai eficiente de a aborda această chestiune actuală şi provocatoare.
Motivaţie
„Migraţia este un fenomen complex. Migraţia romilor este cea care a declanşat, de fapt, întregul proces de focalizare a atenţiei asupra excluziunii acestora în Uniunea Europeană. În prezent, migraţia romilor reprezintă, pentru ţările europene dezvoltate, o provocare, dar şi o dilemă care are nevoie urgentă de răspunsuri şi soluţii viabile. Biserica se simte obligată să contribuie pe mai multe planuri la îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor. Preocuparea pentru romi şi alte grupe defavorizate are o contribuţie importantă. Ca o reacţie la dezbaterea publică cu privire la migraţia crescută a romilor din Europe de Sud-Est, Comisia pentru migrare a conferinţei episcopale germane a publicat în 2014 un document cu titlul: «Şansele la integrare socială a cetăţenilor de origine romă – o provocare pentru Germania şi Europa». Punctul de pornire al documentului este o rugăciune a Papei Francisc, de a ne desprinde de o societate dominată de frică şi o continuă nevoie de contraatac, a dezinteresului, a discriminării şi excluderii şi de a ne crea o cultură a ascultării şi toleranţei”, a explicat preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, contextul şi motivaţia conferinţei.
Printre temele abordate în cadrul conferinţei se numără motivele migraţiei, destinaţiile, profilul migranţilor, impactul socio-economic, integrarea acestora, mituri şi realităţi despre migranţi şi persective din diferite puncte de vedere.
Conferinţa este interactivă şi este planificată ca o experienţă de împărtăşire, gândire şi învăţare. Evenimentul va oferi participanţilor un cadru în care aceştia să împărtăşească experienţele din proiecte, bune practici, dar şi să pună întrebări la care să caute împreună răspunsuri.
Conferinţa este organizată la Hotel Continental Oradea de către Asociţia Caritas Eparhial Oradea, împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, cu sprijinul Renovabis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!