Prietenii Pisicilor este o organizaţie non-profit al cărei scop principal este înfiinţarea unui adapost şi centru de adopţii pentru animalele comunitare de talie mică din Oradea, în special pisici.
Din februarie 2010, de când a luat fiinţă, Asociaţia „Prietenii Pisicilor” a dat spre adopţie 40 de pisici. Centrul de adopţii al organizaţiei a ajuns la capacitatea sa maximă de 50 de pisici.
Chiar dacă pisicile au tot ce le trebuie (adăpost, hrană, prieteni de joacă), ele au nevoie de o familie care să le ia acasă şi să le ofere un mediu familial prietenos.
„În acest moment în Oradea există un gol în privinţa activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor animalelor. SOS Dogs se adresează exclusiv câinilor, în rest, alte animale sunt în acest moment ignorate. Pisicile comunitare sunt expuse unor permanente pericole: maşini, câini, boli, paraziţi sau chiar oameni. Populaţia pisicilor s-a dezvoltat din ce în ce mai mult. Sunt foarte mulţi oameni care nu-şi sterilizează pisicile şi se trezesc cu şase pui, greu de plasat. Astfel decid să-i abandoneze. Trebuie să schimbăm această mentalitate, pentru că, deşi nu sunt un pericol social pentru om, priveliştile zilnice de pisici moarte lovite de maşini, desfigurate de câini, otrăvite de locatarii blocurilor, nu fac parte din peisajul unui oraş european cum se doreşte Oradea a fi. Progresul moral al unei naţii poate fi judecat după modul în care îşi tratează animalele”, este convinsAdrian Gheară, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Pisicilor”.
Condiţii corespunzătoare
Toate animalele care intră în centru sunt deparazitate, tratate de eventuale boli, sterilizate şi sunt găzduite şi întreţinute în condiţii de igienă corespunzătoare.
Comunitatea locală poate susţine acest proiect, adoptând pisici sau făcând donaţii.
„Cheltuielile pentru adăpost se ridică la 10.000 de euro pe an. Cei care doresc să ne sprijine pot să adopte o pisică, să facă donaţii în bani în contul asociaţiei, să direcţioneze 2% din impozitul pe venit în acest scop sau să doneze hrană, pături şi nisip pentru litierele pisicilor”, a mai precizat Adrian Gheară.
Pentru a stimula adopţiile şi pentru a spori grija faţă de animale, asociaţia doreşte să organizeze activităţi în şcoli, alături de profesori sau diriginţi, în cabinete veterinare, pet-shopuri, campanii în cadrul unor diverse evenimente cu public larg etc.
„Considerăm că problema vine în primul rând din lipsa educaţiei. Intenţionăm să rezolvăm aceste probleme în viitor prin educarea tinerilor încă din şcoală pentru o atitudine diferită faţă de animale şi o deschidere spre adoptarea animalelor comunitare”, a mai spus Adrian Gheară.
Cei care doresc să susţină acest proiect pot să afle mai multe informaţii pe pagina de internet a asociaţiei: www.prieteniipisicilor.ro sau la numărul de telefon 0771.614.324.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!