Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani pot să aplice pentru programul „Delegat de Tineret la Națiunile Unite”. Programul a fost lansat de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și urmărește implicarea directă a tinerilor în dezvoltarea politicilor internaţionale pentru tineret, precum și promovarea în rândul lor a politicilor de tineret, a mecanismelor de coordonare a acestora şi a importanţei programelor de tineret, ca parte integrantă a dezvoltării socio-economice.
De asemenea, se dorește familiarizarea tinerilor din România cu tematica dezvoltării globale şi facilitarea contribuţiei lor la procesul de rezolvare a problemelor aferente acestui domeniu, respectiv susţinerea activităţilor şi iniţiativelor tinerilor din România.
Pe durata mandatului, „delegații de tineret la ONU” nu pot lipsi din ţară pe perioade lungi (burse de studiu, stagii, angajări profesionale).
Cei care se înscriu în competiție trebuie să-și fi desfăşurat activitatea în România cu cel puțin șase luni înainte de depunerea candidaturii.
Profilul delegatului
Aplicanții trebuie să fie tineri cu experienţă relevantă în domeniul activităţilor de tineret și să fi participat la proiecte naţionale şi internaţionale în domeniul tineretului (conferinţe, forumuri, seminarii, activităţi de voluntariat etc.).
Tânărul delegat trebuie să prezinte interes în a dezvolta cunoştinţe legate de relaţii internaţionale şi de mecanismele Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) și să dovedească abilități de relaţionare, negociere, lucru în echipă, precum şi capacitatea de a îndeplini la timp sarcinile stabilite. O altă cerință este ca tânărul să cunoască foarte bine limba engleză (scris, citit, exprimare). Totodată, constituie un avantaj cunoaşterea altor limbi străine – oficiale la ONU.
Rol
Delegații la ONU vor asigura reprezentarea intereselor tinerilor români la cele două sesiuni: Adunarea Generală ONU şi Comisia pentru Dezvoltare Socială. După caz, cei doi delegaţi de tineret pot participa şi la alte acţiuni organizate de ONU pe durata mandatului.
În același timp, ei vor organiza și participa la proiecte în conformitate cu priorităţile naţionale şi internaţionale de tineret şi cu priorităţile mandatului lor.
Delegații menţin permanent contactul cu MTS şi realizează rapoarte trimestriale privind activitatea lor în cadrul Programului şi le prezintă acestuia.
Aceste rapoarte trebuie să ilustreze acţiunile de informare, promovare şi de implementare a Programului Delegat de Tineret la Naţiunile Unite.
Un alt rol al tinerilor este susținerea de discursuri în cadrul celor două sesiuni. Pregătirea discursurilor şi a poziţiilor oficiale este responsabilitatea Delegaţilor de Tineret, varianta finală va fi avizată de MTS şi va putea fi modificată ulterior avizării, numai cu acordul MTS.
Candidaturile pentru program pot fi depuse până în 5 august 2018, la adresa de e-mail international@mts.ro, cu menţiunea „Delegat de Tineret la ONU”.
În urma evaluării aplicațiilor, vor fi selectați 10 candidați: 5 de sex feminin și 5 de sex masculin. Aceștia vor susține un interviu față în față cu membrii comisiei de selecție. În urma interviurilor vor fi selectaţi 4 candidaţi (2 de sex feminin și 2 de sex masculin). Aceștia participă la dezbaterea finală, în urma căreia vor fi selectaţi o fată şi un băiat care obţin statutul de Delegaţi de Tineret la Naţiunile Unite pentru sesiunea 2018 – 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!