Vor să identifice sectoarele economice care se pot dezvolta în ariile protejate.
„Impactul ecosistemelor din ariile protejate aflate în custodia Consiliului Judeţean Bihor şi a Muzeului Ţării Crişurilor asupra principalelor sectoare economice” este proiectul a cărui conferinţă de lansare a avut loc ieri la Hotel Caro. Principalii protagonişti ai evenimentului au fost: vicepreşedintele CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, care a subliniat că proiectul se pliază exact pe strategia de dezvoltare a judeţului şi a subliniat faptul că finanţarea din partea instituţiei este zero şi cei implicaţi în proiect: managerul de proiect Aurelia Dumiter, responsabilul cu vizibilitatea proiectului Danm Poinar, responsabilul cu ariile protejate Răzvan Dumbravă, responsabilul cu bugetul proiectului Cristian Oniţă, Daniel Olar, ofiţer de raportare. Bihorul are 37 de Situri Natura 2000.
Obiectul proiectului îl fac doar ariile naturale protejate aflate în custodia Consiliului Judeţean: Platoul Vaşcău, Coridorul Munţii Bihorului-Codru Moma, Ferice-Plai, Pajiştea Fegernic, Valea Roşie, Lacul Peţea şi Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, Betfia şi Rezervaţia Naturală Lacul fosilifer de pe Dealul Şomleului, Tăşad şi Rezervaţia Calcarelor Tortoniene de la Tăşad.
Mai protejate
„Proiectul vizează identificarea acelor sectoare economice care se pot dezvolta în perimetrele protejate, fără a afecta biodiversitatea acestora. În paralel, prin implementarea proiectului, se dorește identificarea posibilităților de reconstrucție ecologică, acolo unde este cazul, dar și conștientizarea populației asupra faptului că ariile naturale protejate nu sunt o piedică în calea dezvoltării, ci ele pot contribui semnificativ la dezvoltarea comunităților umane, în acord cu principiile dezvoltării durabile”, a spus managerul de proiect, dr. Aurelia Florina Dumiter.
În data de 19.05.2015 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Impactul ecosistemelor din ariile protejate aflate în custodia Consiliului Județean Bihor și a Muzeului Țării Crișurilor asupra principalelor sectoare economice (EcoNatura)”. Contractul a fost încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de Operator de program și Consiliul Județean Bihor în calitate de Promotor de Proiect. Proiectul este implementat în cadrul Programului RO02- Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014.
Valoarea contractului este de 375.981,87 euro adică 1.659.020 lei din care valoarea eligibilă nerambursabilă din mecanismul Financiar SEE (85%) este de 319.584,59 euro, adică 1.410.167 lei iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național (15%) este de 56.397,28 euro, adică 248.853 lei (curs infoeuro 1 euro = 4,4125 lei).
Consiliul Județean Bihor nu are contribuție financiară în cadrul acestui proiect. Proiectul are trei obiective specifice. Primul vizează creșterea gradului de cunoaștere a valorii economice și a contribuției ariilor naturale protejate și a siturilor Natura2000 aflate în custodia Consiliului Județean Bihor și a Muzeului Țării Crișurilor la diferite sectoare economice, cu 50% într-o perioadă de 12 luni. Cel de-al doilea este creșterea gradului de implicare a comunităților locale în protecția și conservarea mediului prin formarea unui număr de minimum 20 de rangeri pentru ariile naturale protejate în decurs de 6 luni. În fine, cel de-al treilea obiectiv este creșterea gradului de protecție a ariilor naturale protejate și a siturilor Natura2000 prin realizarea unei campanii de conştientizare a importanței protecției mediului pe o perioadă de trei luni.
Printre activitățile derulate în cadrul proiectului se numără realizarea unui site web, a unui studiu privind valoarea economică a ariilor protejate și a siturilor Natura2000 cuprinse în proiect, dar și organizarea a trei workshopuri și a unei campanii de informare privind impactul ariilor protejate asupra sectoarelor economice.
Durata de implementare a proiectului este până la 30 aprilie 2016. Programul RO02-Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.
Citiți principiile noastre de moderare aici!