După ce au luat parte la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioşii romano-catolici comemorează Patima şi Moartea Domnului, în timpul Săptămânii Mari, şi se pregătesc să serbeze Învierea Domnului.
În după amiaza zilei de vineri, la orele 15.00, în parcul Palatului Episcopal, va avea loc devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, cu participarea parohiilor din Oradea. Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la orele 18.00. „Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00”, a explicat preotul Vakon Zsolt.
Program liturgic
Acesta a arătat că în Sâmbăta Mare, pe 26 martie, între orele 10:00 şi 20:00, va fi program de veghe și de adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt. Vigilia Pascală va începe la ora 22.00 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László, episcop de Oradea. Vigilia Pascală se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriașilor.
În ziua de Paşti, duminică, 27 martie, Liturghia de dimineaţă, de la ora 8.00, va fi urmată de binecuvântarea alimentelor. Liturgia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti va avea loc la orele 11.00 fiind celebrată de PS Böcskei László. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale ale compozitorilor Beliczay Gyula, Georg Friedrich Händel, Antonio Lotti și Franz Xaver Gruber. În 28 martie, Lunea Sfintelor Paşti, în Catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate după programul duminical.
Pe 25 martie, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici serbează Buna Vestire. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici vor sărbători Paştele la data de 1 mai. Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox şi greco-catolic este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!