Tincău Vlad, elev în clasa a 9-a la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea împreună cu câțiva prieteni pasionați de skateboarding, a mai avut încercări să atragă atenția Primăriei Oradea că tinerii orădeni își doresc un skatepark în oraș. Tentativele lor, mai degrabă timide, au rămas fără ecou din partea autorităților, așa că tânărul orădean și-a „upgradat” puțin metodele.
„Cum a venit sezonul, am început să văd din ce în ce mai mulți tineri care se dau pe skate, care și postează pe TikTok. Am văzut cum skaterii din Cluj Napoca își posteaza video-urile pe TikTok și strâng mii de vizionări. Am decis că cea mai eficientă metodă de a atrage atenția ar fi cu o petiție. Nu mă așteptam să prindă atât de bine”, explică Vlad.
[eadvert]
La doar două zile după ce tânărul a făcut publică petiția, aceasta a fost semnată de peste 300 de persoane. Între semnatari cei mai mulți sunt tineri, dar în listă apar și părinți și, probabil, și bunici.
Argumentele sale, așa cum apar în petiția dedicată „tuturor tinerilor din Oradea care sunt pasionați de skateboarding”: „așa zisele “skatepark -uri” din Parcul Bratianu, Orășelul Copiilor, Olosig și pumptrack -urile sunt folosite de bicicliști pentru scheme și nu conțin condițiile necesare pentru a te da pe skateboard. (Teren/Trotuar învechit, împreună cu rampele de lemn care au putrezit și cele din Brătianu pline de grafiti, cuie ieșite în afară și rugină). Pe lângă asta, “deranjăm și distrugem” platoul din Piața Unirii, după cum au zis unii cetățeni”.
Andrei spune că pasionații de skateboarding din Oradea au fost nevoiți să improvizeze diverse obstacole și circuite în locuri publice, precum Piața Unirii, Piața Ferdinand, chiar și în parcarea magazinului Crișul, de unde au fost dați afară în repetate rânduri, cu toate că nu au provocat stricăciuni, spune el.
Cum să arate skatepark-ul?
Vlad este un skater începător, însă își dorește un loc în care să se poată strânge mai multe persoane, „o comunitate în care să ne dăm pe skate și să învățăm împreună, adică un Skatepark”. Indignat de faptul că în alte orașe, precum Cluj sau Sibiu au construit deja astfel de parcuri, liceanul sugerează ca Primăria Oradea să ia ca model aceste locații.
Zona roșie reprezintă zona de bowl, zona albastră zona de obstacole, asemănătoare cu parcul Rozelor din Cluj-Napoca: „arhitectura din parcul Rozelor este foarte bună având obstacolele despărțite de bowl pentru că bowl-ul este mai populat de bicicliști decât de skateri. Bowl-ul este dificil pentru skateri intermediari și începători”.
Odată construite, aceste locații ar putea fi folosite atât de skateri, cât și de bicicliști, dar și de tinerii cărora le place să se dea cu trotineta.
Însă, Vlad consideră că ar trebui să existe o limitare de vârstă ca o măsură de prevenție a accidentelor: „vârsta minimă mă gândesc pe undeva la 10, dar în orice caz cei sub 12 ani să fie supravegheați obligatoriu.”
Păreri ale semnatarilor petiției
„O idee superbă! Am practicat acest sport în urmă cu 15 ani. Chiar este nevoie de un skatepark mai mare, care să fie și practicabil” – Ștefan Hainer
„Sunt fost practicant de BMX și mă frustrează faptul că primăria face doar pump-trackuri în loc să facă și un amărât de skatepark” – Vlăduț Bala.
„În Oradea încă nu a fost nici un skatepark serios și nu prea aveam unde să ne dăm pentru că pe străzi toată lumea ne înjura că făceam gălăgie, de asta doresc de ani de zile să avem skatepark” – Roland Pascu.
Petiția poate fi semnată aici: https://www.petitieonline.com/skatepark-oradea
Trimite articolul
XUnde e petitia? Un link ceva? Ar merita si tinerii un loc pentru miscare. Daca pentru morti s-a gasit un loc cum a pocnit din degetele Melania Medeleanu ca o chinuia dorul… Merita si cei vii, parintii lor platesc impozite la Primarie.
-
Aici este link-ul.
Da ? Altceva ? Poate un loc pt. niste prafuri ? Sa si faca daca au nevoie !
Acum pot taia de tot parcul 1 Decembrie sa fie numai piste de beton