În cadrul acestui studiu, au fost analizate informațiile disponibile pe platformele online ale principalelor lanțuri de fast food, respectiv: Hesburger, McDonald’s, Burger King, Friday și Uncle John.
În urma centralizării și analizei declarațiilor nutriționale de pe platformele online ale acestor operatori, s-au constatat diverse aspecte relevante pentru consumatori. Printre principalele rezultate ale studiului se numără informații despre aditivii alimentari și valorile nutriționale ale burgerilor de vită.
Aditivi alimentari în produsele studiate
Un aspect semnificativ al studiului este prezența aditivilor alimentari în toate produsele tip burger de vită analizate. Fiecare produs conține cel puțin trei aditivi alimentari, iar numărul acestora variază între 3 și 15. Conform analizei, distribuția numericului de aditivi este următoarea:
- 20% dintre produse conțin 15 E-uri (aditivi alimentari)
- 20% dintre produse conțin 11 E-uri
- 20% dintre produse conțin 8 E-uri
- 20% dintre produse conțin 4 E-uri
- 20% dintre produse conțin 3 E-uri
Potrivit InfoCons, cei mai frecvent întâlniți aditivi alimentari în burgerii de vită sunt:
- E472e: Estere mono- și diacetiltartici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași – 80% dintre produse
- E300: Acid ascorbic – 80% dintre produse
- E509: Clorură de calciu – 60% dintre produse
- E202: Sorbat de potasiu – 60% dintre produse
Valori nutriționale
Studiul a mai examinat valorile nutriționale ale burgerilor de vită, raportate la 100 de grame de produs, cu unele variabile importante ce trebuie menționate:
- Cantitatea de zaharuri din glucide: Acesta variază între 1.3g și 6.4g per 100g de produs.
- Valoarea energetică: Energia totală variază între 223.4 kcal și 267.2 kcal per 100g de produs.
- Cantitatea de glucide (carbohidrați): Aceasta se află între 15.6g și 28g per 100g de burger.
- Cantitatea de grăsimi: Varietatea este între 8.5g și 13.2g per 100g.
- Cantitatea de proteine: Se situează între 10.21g și 13g per 100g de produs.
- Cantitatea de sare: Varietatea în cantitatea de sare este între 0.68g și 1.21g per 100g.
- Cantitatea de fibre: Fibrele variază între 0.76g și 1.9g per 100g de burger.
Este important de menționat că greutatea burgerilor de vită analizate variază între 100g și 245g, ceea ce poate influența valorile nutriționale finale pentru porțiile de consum.
Aplicația InfoCons – Un instrument util pentru consumatori
Pentru a ajuta consumatorii să ia decizii informate, InfoCons pune la dispoziție o aplicație europeană ce permite scanarea etichetelor produselor alimentare. Astfel, utilizatorii pot afla instantaneu informații despre ingredientele și valorile nutriționale ale produselor, precum și numărul de aditivi alimentari sau cantitatea de zahăr.
În plus, aplicația include un calculator integrat ce permite consumatorilor să seteze cantitatea de produs pe care urmează să o consume și le va dezvălui cantitatea de zahăr și caloriile corespunzătoare acelei cantități de produs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!