Marti a intrat în dezbatere publică proiectul municipal care propune o taxă anuală de 100 lei pentru fiecare caine al cărui stăpân nu vrea să îl sterilizeze. Execepţii fac câinii de rasă, însoţitorii de persoane cu handicap şi câinii cărora operaţia de sterilizarea le-ar periclita viaţa din cauza bătrâneţii sau bolii. Însă în ultimul caz, stăpânii vor trebui să aibă o adeverinţă de la medicul veterinar.
Proiectul întreg va putea fi consultat pe site-ul Primăriei până la şedinţa de dezbatere publică.
Marti, primarul Oradiei a apreciat că gestionarea controlului reproducerii câinilor este o problemă importantă pentru toate marile municipii.
Fără eutanasiere
„Problema câinilor comunitari se poate rezolva pe termen scurt prin eutanasiere dar pe termen lung doar prin sterilizare, care este şi o metodă mai puţin radicală. În Parlament discuţiile trenează astfel că la propunerea colegei Diana Birău de la Direcţia Juridică şi a reprezentanţilor fundaţiei SOS Dogs, a DSVSA Bihor şi a Asociaţiilor Chinologice din Oradea am întocmit un proiect pentru sterilizarea câinilor din municipiu. Astfel, cred că în doi-trei ani nu vom mai vedea câini comunitari abandonaţi, sau patrupede aduse din comune limitrofe de oamenii care vin la servici în Oradea”, a declarat Ilie Bolojan.
Primăria va confinanţa costul sterilizării pentru Oradea iar SOS Dogs va asigura gratuit sterilizarea pentru câinii orădenilor asistaţi social.
Din taxă, şi ţarcuri
Din sumele încasate de la orădenii care nu îşi vor steriliza câinii municipalitatea va plăti sterilizări dar şi construirea de împrejmuiri în cartiere pentru ca stăpânii câinilor să-i poată lăsa fără lesă şi fără posibilitatea de a mai intra în locurile de joacă pentru copii.
„E un model de gestionare european, preluat din ţări din vest, care poate deveni un exemplu pentru România. Ne-am consultat şi cu Instituţia Prefectului care ne-a confirmat că nu apar probleme de legalitate”, a mai asigurat edilul-şef al Oradiei
După dezbaterea publică, proiectul va intra la votul Consiliului Local iar în şase luni de la adoptare municipalitatea va finaliza şi un recensământ al patrupedelor. Proiectul va fi aplicat efectiv la un an după adoptarea sa.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!