Cataracta – ce este și cum se tratează? Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulții cu vârsta de peste 55 ani. Aceasta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Acest cristalin aflat în spatele irisului funcționează la fel ca lentila unei camere de fotografiat, focalizând razele de lumină pe retină care transmite la rândul său imaginile către creier. Datorită acestei afecțiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin șterse, iar vederea pe timp de noapte este îngreunată.
[eadvert]
De asemenea, cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Singura metodă de a trata cataracta este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții sub numeroase aspecte.
Simptome ale cataractei
- Vedere încețoșată, neclară.
- Culorile par lipsite de intensitate sau șterse.
- Ochelarii nu mai sunt un ajutor
- Necesitatea schimbării relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact
- Fotofobia (Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzație deranjantă a luminii)
- Simțiți că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeți halouri în jurul surselor de lumină
- Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
- Îmbunătățire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataracta
Cataracta la pacienții diabetici
Cataracta este o afecțiune oftalmologică des întâlnită la pacienții care suferă de diabet. Datorită modificărilor biochimice de la nivelul cristalinului, riscul de apariție al cataractei este de 2-4 ori mai mare față de restul pacienților, iar la persoanele cu vârsta de sub 40 ani, acest risc este de 15-25 de ori mai mare.
Medicul oftalmolog chirurg recomandă intervenția chirurgicală de cataractă (facoemulsificare).
Aceasta este singura și cea mai eficientă modalitate de tratare a cataractei și de recâștigare a vederii fiind cea mai frecventă operație oftalmologică și are o rată foarte înaltă de reușită. Datorită tehnologiei foarte avansate, operația de cataractă este minim invazivă, efectuându-se incizii extrem de mici la nivel milimetric, recuperarea fiind rapidă și ușoară.
Ce se întâmplă dacă nu tratăm cataracta?
În majoritatea cazurilor, cataracta va continua să se înrăutățească cu timpul, vederea fiind din ce în ce mai slabă. Acest lucru va afecta atât siguranța pacientului cu cataractă, cât și calitatea vieții sale. Sarcinile simple vor fi din ce în ce mai greu de efectuat. Mulți pacienți ajung în stadiul în care portul ochelarilor sau al lentilelor de contact nu îi mai ajută, iar unii pot ajunge și la orbire totală, dacă boala nu este tratată timp îndelungat.
Dacă nu este tratată, boala poate dezvolta o formă de maturare în care cristalinul este mai dificil de îndepărtat, iar complicațiile în timpul și după operație sunt mai probabile. De asemenea, lăsată să se dezvolte pentru o perioadă mai lungă de timp, cataracta poate cauza inflamații și creșterea tensiunii intraoculare, ceea ce mărește riscul de apariție al glaucomului.
De ce să te operezi de cataractă?
Persoanele în vârstă care renunță la sarcini normale precum cititul, exercițiile fizice sau conducerea autovehiculului din cauza simptomelor cataractei ar trebui să știe că nu trebuie să sufere în tăcere. Chirurgia cataractei vă poate ajuta să vă recăpătați vederea și independența de altădată. Este una dintre cele mai frecvente și mai sigure proceduri efectuate în medicină, astfel încât persoanele în vârstă nu ar trebui să ezite în luarea acestei decizii.
Obținerea tratamentului vă va îmbunătăți calitatea vieții. Astfel vă veți putea bucura de timpul petrecut cu nepoții citindu-le povești, vă veți recâștiga încrederea în sine, veți putea petrece timp de calitate cu cei dragi și vă veți putea bucura de serialul favorit. De ce să vă privați de aceste lucruri?
Programări și informații la nr. de telefon 0740 231 559.
Advertorial
Trimite articolul
XPuneti va rog si preturile implanturilor de cristalin , daca tot e reclama !