Bihon.ro vă arată cât costă fiecare. An de an, părinții caută un loc cât mai potrivit pentru copiii lor, spre a le facilita integrarea în societate încă din primii ani de viață. Un pas important în acest proces este alegerea unei grădinițe care să le îndeplinească toate cerințele. Astfel, aceștia au de ales între o grădiniță de stat și una privată.
[eadvert]
Punând în balanță cele două sisteme de învățământ, diferențele nu sunt majore, poate doar în legătură cu costurile. La grădinițele de stat, costurile ar trebui să fie inexistente, dacă ne luăm după ce spune Constituția: „Art. 32 – Dreptul la învățătură – (4) Învățământul de stat este gratuit”.
Dar acestea percep o anumită sumă de bani pentru mâncarea pe care micuții o primesc zilnic. În cele mai multe grădinițe, suma pe care părinții o plătesc se încadrează între 13 și 22 de lei, pe zi.
De regulă, cei mici primesc 3 mese pe zi, micul dejun, o gustare, și prânzul, cu felul 1 si felul 2. Meniul este alcătuit de o echipă de specialiști și verificat de două ori pe an. Acest meniu, dar și costul lui, este oferit doar în cazul grădinițelor cu program prelungit. La cele cu program normal, copiii trebuie să vină cu pachet de acasă. De asemenea, la grădinițele de stat, există așa numitul „fond al clasei”, care, fără îndoială, diferă de la o grădiniță la alta.
„Plăteam 150 de lei pe semestru pentru rechizite, plastilină, hârtii albe/color, săpun lichid, prosoape.”, ne-a declarat o mămică.
Grădinițele cu program prelungit sunt deschise de la ora 6:00 până la ora 18:00, însă orarul educatoarelor poate suporta modificări pentru că părinții obișnuiesc să aducă copiii mai târziu la grădiniță, și îi scot mai devreme, în funcție de programul pe care aceștia îl au la locul de muncă.
Mii de lei, la privat
Dacă la grădinițele de stat costurile se limitează la câteva sute de lei, când vine vorba de grădinițele private, sumele plătite lunar urcă la câteva mii de lei, depășind chiar și salariul minim pe economie, în funcție de pretențiile părinților, dar și de ceea ce oferă unitatea respectivă. Astfel, costurile încep de la 1500 de lei și pot trece pragul de 4000 de lei, potrivit site-urilor unităților private din Oradea.
Din aceeași sursă aflăm că contra acestor sume, micuții beneficiază de activități în aer liber, activități de tip Montessori, ore de limba engleză sau germană, dar și odihna la amiază, programul începând, în general, de la orele 7:30-8:00 și terminându-se în jurul orelor 16:00-17:30. Multe dintre grădinițele particulare au disponibile aplicații unde părinții pot vedea toate activitățile copiilor, calificativele pe care le obțin, dar și poze cu aceștia. Totuși, la aceste sume se adaugă, în unele cazuri, prețul meselor pe care copiii le iau, acesta variind între 15-20 de lei.
Atunci când copilul lipsește anumită perioadă de timp, taxa de masă pentru zilele respective va fi scăzuta din factura. O parte din grădinițele private scad și taxa de școlarizare în cazul absențelor motivate, însă la unele unități private, această sumă lunară se plătește indiferent dacă copilul merge sau nu.
Taxa pentru grădiniță poate fi achitată lunar, semestrial sau anual.
Scumpe, dar căutate
De multe ori, părintii aleg varianta grădinițelor private datorită flexibilității programului prelungit și a vacanțelor scurte, deși sunt conștienți de faptul că trebuie să scoată din buzunar o sumă mai mare de bani decât dacă ar alege o grădiniță de stat.
Chiar și așa, numărul copiilor înscriși în grădinițe private a crescut considerabil în ultimii ani.
„Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani. Dacă în anul școlar 2013/2014, 16.739 de preșcolari, care reprezentau 2.9% din totalul de preșcolari ai țării, urmau cursurile unei grădinițe private, în anul școlar 2021/2022, procentul aproape s-a triplat (7.1%) și numărul acestora a ajuns la 36.770, potrivit unei analize făcute de echipa noastră a rapoartelor privind sistemul educațional din România, publicate de Institutul Național de Statistică. Iar ritmul creșterii nu pare să se oprească – doar în ultimul an, procentul preșcolarilor din învățământul privat a crescut cu 20%, cea mai mare creștere procentuală anuală din ultimii 10 ani”, se arată într-un studiu al clubulcopiilor.ro.
Trimite articolul
XLa care gradinita de stat e acest program?
Noi cand mergem dupa copil la ora 4 , doamnele sunt cu un picior in prag.
Ne cerem si scuze ca am intarziat