Sinagoga ortodoxă nu are picturi interioare de inspiraţie maură cum au, de regulă sinagogile mai vechi, însă i se va putea reda funcţionalitatea. În viitorul muzeu, spre deosebire de sinagogă va fi intrare comună pentru femei şi bărbaţi .
„Singura schimbare va fi că va exista o singură intrare, în timp ce cultura iudaică, de tip ortodox, prevede că femeile intrau pe uşile laterale, iar bărbaţii pe intrarea principală”, a afirmat acesta.În Muzeul evreilor din Oradea şi din Bihor vor fi expuse obiecte care ţin de ritualul evreiesc, obiecte casnice specifice, dar şi imagini cu evreii deportaţi. Se doreşte o reconstituire a vieţii de familie evreieşti, dar şi prezentarea modului în care comunitatea evreilor s-a implicat în viaţa socială, urbanistică şi administrativă a Oradei. Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor va lua contact cu evreii din Oradea, cu evreii plecaţi în Israel, dar şi cu alte muzee pentru a achiziţiona exponatele.
Sinagoga contruită în anii 30 se află acum în stare deplorabilă.Acolo funcţionează acum o piaţa de legume şi fructe. „Menţinerea pieţei acolo este un rău necesar. E o modalitate prin care măcar clădirea este mereu păzită şi nu în bătaia vântului”, a spus Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea. Se consideră că cei care vând legume la sinagogă asigură, într-un fel, paza imobilului.De câteva ori s-a încercat închiderea acestei pieţe, dar comercianţii au primit, din nou acees la sinagogă ca urmare a faptului că a fost deteriorată, dar şi fiindcă un om al străzii a încercat să îşi dea foc acolo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!