Proiectul prosilient VET este un Erasmus + realizat de 4 organizații europene din Italia, Bulgaria, România și Austria pentru a sprijini dezvoltarea profesională a formatorilor și experților în domeniul VET.
În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Centrul Regional CREFOP Oradea, s-a prezentat Toolbox Prosilient VET – care oferă formatorilor CVET – Continuing Vocational Education and Training un set cuprinzător de metode și resurse pentru a-și construi proziliența, încurajând creșterea profesională și abordarea eficientă a provocărilor din domeniul educației și formării profesionale.
„Obiectivul acestui rezultat este de a oferi un set de instrumente și resurse de auto-învățare pentru formatorii CVET, instrumente și resurse menite să-i sprijine în procesul dezvoltării prozilienței. Contextul teoretic al casetei de instrumente se bazează pe faptul că, ca urmare a creșterii rezilienței profesionale, rezultantă a utilizării setului nostru de instrumente, formatorii își vor dezvolta reziliența în vederea gestionării eficiente a diverselor situații pe care le experimentează în activitatea lor profesională. Există diferite strategii pentru a-și construi reziliența profesională, dar toate au un numitor comun, acela conform căruia reziliența începe cu conștientizarea și îngrijirea continuă de sine. În plus, există câțiva factori suplimentari care sprijină promovarea prozilienței, factori precum auto-percepția, autocontrolul/autoreglarea, competența socială și rezolvarea problemelor”, a precizat Flaviu Porojan coordonatorul Centrului Regional CREFOP Oradea.
Astfel, setul de instrumente este structurat în jurul a patru domenii tematice: autoevaluare și autoreflecție, auto-îngrijire, manipularea digitalizării în VET și abordarea provocărilor specifice.
Elemente de inovație
Setul de instrumente oferă oportunități de consolidare a prozilienței, ceea ce permite formatorilor CVET să fie eficienți în situațiile critice de formare.
[eadvert]
De asemenea, setul de instrumente încurajează dezvoltarea unei mentalități proactive de îngrijire de sine, fapt ce asigură o performanță înaltă.
Acesta contribuie la performanța eficientă a formatorilor CVET în situații de formare zilnică, cu diverși cursanți (inclusiv cursanți aflați în risc).
Setul de instrumente îi ajută pe formatorii CVET să creeze un mediu de învățare pozitiv, în care să fie sporită motivația cursanților pentru învățare și dezvoltare.
Setul de instrumente este furnizat în format pdf și online. Caseta de instrumente poate fi utilizată în diferite tipuri de activități cum a fi traininguri dinamice de grup pentru formatorii CVET dar și dezvoltarea profesională a formatorilor CVET prin alegerea unei metode specifice sau selectarea unui mix de metode care să fie puse în practică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!