Persoanele fizice pot încheia contracte de asigurare socială, conform prevederilor Legii 263/2010 – privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit informațiilor primite de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bihor, contracte de asigurare socială se pot încheia în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
„Cumpărarea de vechime”
Persoanele care nu au calitatea de pensionari și nu au realizat stagiul de cotizare necesar, pot opta să achite contribuţia de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare. Acest tip de contract oferă posibilitarea persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare, dar au vârsta de pensionare, să dobândească dreptul la pensia pentru limită de vârstă. Aceste tipuri de contracte de „cumpărare de vechime” se pot încheia până la data de 31 august 2023.
Cum se încheie contractul
„Contractul de asigurare se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului. Documente necesare încheierii unui contract de asigurare socială sunt: actul de identitate al titularului sau al reprezentantului legal, precum și actul care atestă calitatea acestuia, după caz”, ne-a informat Laurențiu Țenț, directorul exeutiv al CJP Bihor.
[eadvert]
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială, la care se datorează contribuţia de asigurări sociale, este stabilit de persoana interesată, cu respectarea prevederilor legale, dar nu poate fi mai mic decât venitul minim brut garantat în plată și mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut pe economie.
Cât este contribuția
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022 este de 6.095 lei. Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, sunt următoarele: 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă; 21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Trebuie menționat faptul că în cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă.
Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25% din salariul minim pe economie pe 2022 – 2.550 de lei, adică 638 de lei. Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepția persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.
„Contributia de asigurări sociale aferentă contractelor de asigurări sociale încheiate la CJP Bihor se plătește la casieria instituției din Oradea, str. Dunărea, nr.6, prin virament bancar în contul IBAN RO69TREZ07622210304XXXXX, cod fiscal: 13589510, beneficiar Casa Județeană de Pensii Bihor sau cu mandat poștal. Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale, este de până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata”, mai precizează directorul executiv al CJP Bihor.
Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi, conform clauzelor prevăzute în contract.
Punctul de pensie și ajutor de deces
Valoarea punctului de pensie este de 1.586 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41. De la 1 ianuarie 2022, cuantumul ajutorului de deces este de 6.095 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și de 3.048 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 1.269 de lei.
Impozit și CAS
Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.
Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei nu sunt supuse impozitării cu 10%.
Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Trimite articolul
XDesființați naibii odată toate pensiile speciale inclusiv al foștilor președinți, milițieni, militari, magistrați, ccr, avocații poporului mai bine zis ai dracului de fapt și toate celelalte care sunt nemeritate, exorbitante, fara contrubutivitatevsi abuzive date și votate de niște politruci parveniti și ipocriți. Speranța pentru desființarea pensiilor speciale nu mai avem de la politrucii parveniti, trecuți și viitori pentru că toți promit că fac un campanie în special dar nu fac nimic în acest sens dimpotrivă le înmulțesc și le majorează mai mult, de aceea cetățenii acestei țări nu mai au încredere în nici un partid pentru că pe ei îi interesează doar parvenirea și îmbogățirea lor, creșterea prețurilor la taxe, impozite, utilități, in rest nimic, pentru că ei au salarii și pensii speciale și nu îi afectează măririle și scumpirile prețurilor.
-
Sunt pensii pe merit, sunt cei care au construit aceasta tara si fara ei nu ai fi avut nimic. De ce nu v-ati facut si voi oameni cu carte. Asa ca munciti pana la 70 de ani
Oricat ar fi este furt pe fata ! Dece nu permiteti oamenilor sa hotareasca singuri cum sa-si creeze fonduri pentru anii de batranete ? ”pensia” este o batjocura la adresa celor care au contribuit o viata intreaga, faptul ca sumele acumulate nu sunt mostenibile este o alta hotie precum si faptul ca impozitati pensia care este rezultatul unei economii dintr-un salar deja impozitat ! HOTII DRAQULUI !