Din luna octombrie 2014, odată cu reducerea CAS cu 5%, persoanele fizice autorizate (PFA) plătesc o contribuţie mai mică la pensie. „Potrivit noii modificări legislative, persoanele fizice autorizate aplică începând cu 1 octombrie o cotă a CAS de 26,3% din venitul declarat, adică venitul pentru care doresc să se asigure, şi nu de 31,3%, aşa cum era reglementată anterior”, a precizat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.
Minim şi maxim
Este important de ştiut faptul că venitul pentru care o PFA doreşte să se asigure în sistemul public de pensii nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Pentru anul fiscal 2014 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 lei. Asta înseamnă că baza de calcul pentru CAS sau venitul declarat nu poate fi mai mică de 804,3 lei şi nici mai mare de 11.490 lei. Aplicând noua cotă a CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA va plăti la pensie din 1 octombrie mai puţin decât până acum.
Concret, o PFA plăteşte începând din 1 octombrie pentru pensii minimum 211,53 lei (35% x 2.298 lei x 26,3%) şi maximum 3.021,87 lei (5 x 2.298 lei x 26,3%). Anterior reducerii CAS, o PFA plătea CAS cel puţin 251,74 lei (35% x 2298 lei x 31,3%), maximul acceptat fiind de 3.596,37 lei (5 x 2.298 lei x 31,3%).
Declaraţii
Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale se realizează prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei Declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), la începutul anului.
Formularul 600 pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, de membrii unei întreprinderi familiale, de PFA, de persoanele care realizează venituri din profesii libere şi de către persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă. Persoanele menţionate anterior nu trebuie să depună Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii dacă: obţine şi venituri salariale sau indemnizaţii de şomaj sau dacă beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.
„În afară de PFA, orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii cu contract de asigurat. În această situaţie pot fi persoane care doresc să aibă un venit mai mare la pensie”, a specificat Leontin Ţîrle.
Contribuţii la pensie PFA
Minim 211 lei/lună
Maxim 3.021 de lei/lună
Salariul mediu 2.298 de lei/lună
Citiți principiile noastre de moderare aici!