Încordarea, tensiunea, constrângerea, solicitarea provoacă reacții, de cele mai multe ori nu foarte pozitive. Chiar dacă stresul e, în general, îndeajuns de politically correct încât să nu țină cont de naționalitate, putem intui că stresul românesc e ceva mai agasant decât în alte locuri.
Potrivit BestJobs, cu toate că trăim niște vremuri în care oamenii au o deschidere mai mare către a apela la un psiholog, de exemplu, fără să mai existe preconcepții în legătură cu asta, sunt mai preocupați să găsească echilibrul între viața personală și cea profesională sau au acces chiar și la consiliere pentru gestionarea stresului, situația este invers proporțională cu aparențele. Astfel, 8 din 10 angajați consideră că nivelul de stres a crescut în ultimii 3 ani, iar pentru mai mult de jumătate dintre aceștia chiar s-a dublat.
O altă problemă a stresului românesc e că nu are de gând să stea liniștit la birou până când revii tu a doua zi la muncă și decide să te urmărească chiar și când ești acasă sau oriunde altundeva. În Topul reacţiilor pe primele locuri s-au clasat: „am avut insomnii” și „am refulat în familie sau cu prietenii”.
La întrebările: Cum se ajunge în situația aceasta? Care sunt principalii factori de stres? Ce îi doare pe angajații români?, cei mai mulți dintre respondenți au fost de acord că mediul dezorganizat, haotic, e cel care invită stresul să ia un loc alături de ei. Apoi, supraîncărcarea, primirea responsabilităților din afara ariei jobului lor, preluarea responsabilităților colegilor sau comunicarea slabă spre deloc dinspre manageri pun și ele urmărul la alungarea liniștii din mediul profesional.
Mai bine de 90% dintre angajați fie sunt convinși că organizația din care fac parte nu ia nicio măsură să micșoreze nivelul de stres, fie nu sunt siguri că face ceva în acest sens. Majoritatea angajaților consideră că o comunicare mai eficientă din partea superiorilor ar aduce pacea după care tânjesc. Alte două soluții votate în masă au fost angajarea mai multor persoane care să îi elibereze din activitățile pe care le fac în plus și oferirea unui climat mai relaxat.
Trimite articolul
XVorbim de avioane cand noi nici sa conducem o masina nu suntem in stare. La noi esti urmarit si barfit imediat daca mergi la WC mai mult de 3 ori pe zi… la noi esti incarcat de taskuri pana la refuz…chiar daca poate colega sta si freaca menta pe facebook in timpul serviciului…la noi merge pila… cunostinta … si neglijam calitatea umana.
Suntem niste sefutzi innascuti.. Avem in sange atitudinea asta de SEF …sa putem domina … Ne place al dreq de mult.
Avem HR istele alea beshinoase cu ifose, tzatze mari…figuri … proaste de bubuie majoritatea… carora nu le pasa.
Exista extrem de multa nedreptate in companiile din Romania .. suntem abuzati psihologic de sefi ( nu lideri) … care nus tiu decat sa dea cu biciul.
Mie personal mi-e scarba si cred ca nu doar mie …