Cel mult 1.684 de lei este tariful unui bilet de tratament prin Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) într-o bază de tratament de două stele şi maxim 1.764 de lei într-o bază de tratament de trei stele. Tarifele sunt la fel cu cele de anul trecut. În unităţile de tratament balnear, proprietate a CNPP, pentru anul 2019 vor fi disponibile aproape 59.622 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii. Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile. Sejurul include cazare, masă şi tratament.
Contribuţii
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii şi persoane cu handicap.
De asemenea, pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.
Începând din acest an, pensionarii vor plăti pentru un bilet de tratament 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se eliberează biletul de tratament. Dacă pensionarii au şi câştiguri salariale, vor plăti pentru un bilet de tratament 50% din cuantumul pensiei brute şi al câştigurilor salariale.
Asiguraţii sistemului public de pensii vor achita 50% din preţul biletului de tratament dacă au salariul mai mic decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în prezent este de 5.163 de lei.
Criterii
Biletele de tratament se acordă pe baza unor criterii generale şi specifice. Astfel, în cazul pensionarilor criteriile sunt: dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii doi ani; tipul de pensie de care beneficiază (pensie de invaliditate, pensie limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie de urmaş) şi cuantumul pensiei. Vor avea punctaj mai mare pensionarii care nu au beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, cei cu pensie de invaliditate şi al căror cuantum al pensiei este mai mic.
Pentru asiguraţi, de asemenea, se aplică criteriul dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii doi ani şi nivelul câştigului salarial brut. Deci, va avea punctaj mai mare asiguratul care nu a mai beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani şi cel cu salariu mai mic.
Pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale şi pentru persoanele cu handicap se acordă bilete de tratament cu titlu gratuit. Şi în cazul acestora, departajarea se face în funcţie de faptul dacă au mai beneficiat sau nu de bilet în ultimii doi ani, de cuantumul pensiei sau indemnizaţiei de care beneficiază şi de gradul de handicap.
Citiți principiile noastre de moderare aici!