Dacă anul trecut, în perioada de recoltare, grâul se vindea la un preț de 121 euro/tonă, anul acesta prețul acestuia înregistrează o ușoară creștere, ajungând la 130-136 euro/tonă. Porumbul se cumpără acum de pe piață la 120-130 euro/tonă, dar sunt speranțe ca prețul să mai crească în lunile ce vor urma. Cei mai avantajaţi sunt cei care îşi permit să vândă mai târziu, să depoziteze producţiile şi să le scoată la vânzare peste câteva luni.
Stocare
Fermierii care nu au spații de depozitare pot apela la stocarea privată la terți. „Depozitarea privată a cerealelor poate constitui un mecanism bun pentru fermierul mediu. Acest tip de depozitare le permite fermierului mic și mediu să nu mai vândă la recoltare, când prețul la cereale, fie că vorbim de grâu sau de porumb, este situat la cel mai scăzut nivel. Ținând cont de specificitatea spațiilor de depozitare, în care toate marile depozite au ajuns pe mâna traderilor de cereale, trebuie să vedem care sunt capacitățile de depozitare pe care fermierii le-au făcut în ultimul timp prin fondurile europene. Depozitarea privată este o măsură foarte bună pentru fermierul mic și cel mijlociu care nu dispun de spații corespunzătoare pentru depozitarea cerealelor”, sunt de părere reprezentanţii fermierilor.
Depozitarea privată s-a dezvoltat în ultimul timp și datorită investițiilor efectuate prin fonduri europene. Costurile cu depozitarea privată nu sunt atât de mari și pot fi recuperate ușor prin plusul pe care îl primești prin vânzarea cerealelor în momentul în care în piață se înregistrează prețul cel mai mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!