Mai sunt puține zile până la Paște și orădenii se gândesc de unde să-și facă rost de carne de miel. Cei care doresc să-și aleagă miel viu pentru sacrificare vor trebui să se deplaseze la ciobanii din împrejurimi. La Oradea nu va mai exista nici un centru temporar pentru sacrificarea mieilor. De fapt, de când s-a desființat Piața Ioșia Nord – unde se sacrificau miei de obicei, nu a mai existat un astfel de punct autorizat la Oradea. Erau promisiuni că va fi amenajat un un centru pentru sacrificarea mieilor în Piața 100, în 2020, dar a venit pandemia de coronavirus. A trecut pandemia, dar promisiunea a rămas în stadiul de promisiune.
[eadvert]
Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, spune că nu va mai solicita autorizarea de la DSVA Bihor autorizarea unui astfel de centru în acest an.
De unde cumpărăm miel
Astfel, orădenii vor putea să-și cumpere carne de miel de la supermarketuri, de la măcelării sau de la Hala de carne din Piața Cetate. Mai este și varianta cumpărării mieilor de la fermieri, dar în acest caz vor trebui să se deplaseze după ei acasă la ciobani. Ofertele de vânzare sunt deja de câteva săptămâni pe site-urile de profil. Astfel, un cioban din Balc vinde kilogramul de miel viu cu 20 de lei, mieii având greutatea medie de 30 – 33 de kilograme.
Altul, din Marghita, cere 18 lei pe kilogramul de miel, media greutății acestora fiind de 30 kg. Având în vedere că după sacrificare rămâne carne curată în medie 15 – 18 kg, kilogramul de carne de miel va costa între 30 și 36 de lei. Vorbim de miel întreg, la 18 lei/kg viu. Cei care vor dori o cantitate mai mică de miel, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar.
Sfaturi de la DSVSA Bihor
În județul Bihor sunt autorizate, la această dată, pentru sacrificarea animalelor din specia ovină trei abatoare: la Beiuș, Marghita și Mihai Bravu. Conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, capacitatea acestor abatoare este suficientă pentru a asigura necesarul, prognozat, în baza experienței anilor precedenți, de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale.
Carnea de oaie/capră comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.), trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA.
Carcasele de ovine trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate (stampilă), de către un medic veterinar. Marcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale (de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat „România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. „Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii, în special carnivore, ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, dinți anteriori, aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet”, transmit inspectorii sanitari veterinari. Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în spații special aprobate temporar de către DSVSA Bihor, la cererea unor autorități locale, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat „România” la mijloc codul centrului/ punctului temporar de sacrificare “, sub forma – BH… urmat de un număr, iar inferior inscripţia “CONTROLAT SANITAR VETERINAR”. În aceste spații temporare de sacrificare, carnea de ovine/caprine va fi obținută doar la solicitarea directă a consumatorului, fiind interzisă introducerea cărnii în unitățile de alimentație publică. În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală.
În acest context inspectorii sanitari veterinari vin în atenția cetățenilor din cadrul județului cu mai multe recomandări, pentru a sărbători cu liniște și sănătate sfintele sărbători. Astfel, este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA). Datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. Vânzarea/ achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor. Se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare.
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul alimentelor. În cazul achiziției de alimente din mediul on-line, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, dacă producătorul / furnizorul de alimente deţine autorizaţie sanitară veterinară. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană”, precizează Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Trimite articolul
Xdar la magazin cat costa? in preajma pastelui nu stiu unde e din pacate
Va rog sa interziceți astfel de acte. In EU, sacrificarea oricărui animal se face doar in centrele specializate.
La Kaufland e 56 de lei Kg….