În cadrul proiectului „Educație Juridică”, judecătorul Cristian Dănileț este invitat în mai multe școli, inclusiv din Oradea, să le prezinte elevilor cum se raportează legea la deținerea, consumul și comercializarea drogurilor, bullyingul în școli și în afara ei, utilizarea armelor albe în spațiile publice, șancțiunile pe care profesorii și judecătorii le pot aplica, dar și prevederile legii în ceea ce privește rețelele de socializare.
[eadvert]
Astfel, judecătorul a ajuns să le vorbească tinerilor în mai multe școli și instituții din județul Bihor, printre care Școala Gimnazială nr. 11, Școala Privată „Winnie Academy” și Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, dar și claselor I-IV din Salonta, de la Colegiul Național „Teodor Nes”. Cea mai recentă vizită al lui Cristian Dănileț în județul Bihor a fost marți, 15 noiembrie, la Școala Gimnazială „Ioan Bogdan” din cartierul Oncea, la invitația profesoarei Malița Ana Maria. Dănileț a postat pe pagina proprie de socializare impresiile în urma întâlnirii cu copiii.
„Programasem o oră de #educatiejuridica cu elevii din clasa a VI-a și a VIII-a. Dar am mai rămas pentru încă o oră cu elevii din clasa a V-a și a VII-a”, explica Cristian Dănileț.
În cadrul orei, elevii au putut pune întrebări și au aflat informații noi despre bullyingul din școli, dar și în afara ei, cât și despre violența în școli.
„Copiii lovesc înapoi pe cei care i-au lovit pentru a fi „egali”. Azi au aflat că nu e voie ca lovim pe nimeni, nici pe un copil, nici pe un adult. Și că nu avem voie să ne răzbunăm, pentru că nimeni nu are voie să își facă singur dreptate”, le explica Cristian Dănileț copiilor.
Li s-a reamintit elevilor faptul că nu au voie să aducă la școală brichetă și nu au dreptul să folosească sprayul paralizant nici în incinta școlii și nici în oricare alt loc public. Copii au fost întrebați chiar și despre prețul unui gram de cannabis. Cei mai curajoși au răspuns că este 60 de lei, alții din alte școli au spus 80.
„Am întrebat cât a mai ajuns gramul de cannabis. Mi s-a răspuns că 60 de lei. Acum câteva zile mi s-a spus în altă școală că e 80 lei.„Mda, depinde de dealer. În fine, e infracțiune să ai #droguri asupra sa chiar dacă sunt pentru consumul propriu”, a mai scris judecătorul.
Cu aceeași ocazie, Dănileț le-a explicat elevilor și faptul că „pentru faptele de furt, jaf sau violență comise de copiii mici se activează cei de la Protecția Copilului, dar pentru tinerii care au împlinit 14 ani se deschide dosar penal.” Inevitabil, discuția a ajuns și la legislația din online, despre furtul de identitate sau falsificarea datelor personale. Tinerilor li s-a adus la cunoștință faptul că până la 13 ani își pot face un cont pe social media doar cu acordul părinților.
„ Au mai aflat că e infracțiune deschiderea unui cont pe numele real al altei persoane. Că nu e voie să avem în telefonul mobil poze cu minori dezbrăcați chiar dacă persoana din imagine ne-a trimis de bună voie acea fotografie. Că nu e voie să înjurăm pe cineva sau să îl acuzăm în mod nereal de săvârșirea unei fapte grave, căci se încalcă Constituția. Că poți fi găsit dacă faci ceva ilegal și pe o aplicație de comunicare, și pe dark web”, explica în continuare fondatorul VeDem Just.
La finalul orei, elevii alături de invitat și profesor au concluzionat că legile sunt făcute în favoarea lor, pentru a-i proteja, însă fiecare dintre ei are obligația de a atrage atenția în cazul nerespectării lor.
Trimite articolul
XPe cand un succes in sala de judecata? Vorba aia, fa ce zice popa, nu ce face popa…
Ce judecator,oligofrenul asta ? A fost dat afara dementul,mai informativa,scrieti pe goagal numele imbecilului si veti primii raspuns !
Faina om, a ajuns sa predea copiiilor! Asa vor ajunge si ei ca, si dascalu lor! Dupa cum stiu acest individ a fost scos din magistratura! Acolo nu a fost bun si aici e bun! Interesant!